Πρόσκληση Πανεπιστημίου Κύπρου σε παρουσίαση του ερευνητικού έργου MedDMO


Το Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος Mediterranean Digital Media Observatory (MedDMO).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρες 10:30 – 11:30, στο Αμφιθέατρο Β108 του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά).

Το ερευνητικό έργο MedDMO αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας μεσογειακής σύμπραξης που φέρνει μαζί την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους από εκπρόσωπο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) η μεθοδολογία σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου δημοσιευμένων ειδήσεων (fact checking process).

Λίγα λόγια για το έργο 

Το έργο διάρκειας δυόμισι ετών, που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022, λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη (2021-2027)  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο εγκεκριμένης πρότασης για τη δημιουργία εθνικών παρατηρητηρίων ψηφιακών μέσων, με στόχο την επέκταση της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO).

Το MedDMO είναι μια κοινοπραξία που ανοίγει νέους δρόμους για συνεργατικό έλεγχο ειδήσεων εστιάζοντας σε αναδυόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια κρίσιμη πηγή γνώσης σε τοπικά περιβάλλοντα πληροφοριών.

Το MedDMO λειτουργεί ως κόμβος του EDMO καλύπτοντας τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με τη συμμετοχή τριών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας) που, εκτός από τη γεωγραφική τους εγγύτητα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση γύρω από τις ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ελέγχου συνόρων. Το MedDMO φέρνει κοντά ερευνητικούς οργανισμούς, οργανισμούς ελέγχου ορθότητας και μέσα ενημέρωσης με διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στον τομέα της παραπληροφόρησης και σημαντική συμμετοχή στα ενημερωτικά οικοσυστήματα των τριών χωρών. Το MedDMO θα στήσει μια τεχνολογική υποδομή απευθείας συνδεδεμένη με την υποδομή του EDMO και τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας θα τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση το κεντρικό EDMO, καθώς και τους υπόλοιπους εθνικούς κόμβους. 

Τα 9 μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως Συντονιστή του Έργου, την Athens Technology Center S.A., το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους Times of Malta, το University of Malta, τα Ellinika Hoaxes και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Πρόγραμμα εκδήλωσης

10:30 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

-  Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης,

-   Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Καθηγητής Αντώνης Έλληνας,

-  Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιάσονας Λαμπριανού,

-   Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου,  κ. Γιώργος Φράγκος,

-   Επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κύπρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεοδώρα Μάνιου

10:45 Συνοπτική παρουσίαση του MedDMO και των στόχων προς υλοποίηση
- Δρ Νίκος Σαρρής, Συντονιστής έργου, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

10:55 Παρουσίαση της ιστοσελίδας του MedDMO
- Χρήστος Γαβαλάς, Athens Technology Center (ATC)

11:05 Παρουσίαση της διαδικασίας ελέγχου δημοσιευμένων ειδήσεων (factcheckingprocess)
- Jocelyne Zablit, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

11:15 Ερωτήσεις ακροατηρίου

Για δήλωση συμμετοχής στις ηλ. διευθύνσεις: gregoriou.kyriaki@ucy.ac.cy και nicolaou.erato@ucy.ac.cy

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










335