Άσκηση στην ύπαιθρο από φοιτητές/ήτριες Βιολογικών Επιστημών του Πανεπ. Κύπρου


Φοιτητές και φοιτήτριες του μαθήματος «Οικολογία» -υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου- συνοδεία των διδασκόντων τους  Δρ Νίκη Χαρτόσια, ΕΕΕΠ, διδάσκουσα του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος, και του Καθηγητή Σπύρου Σφενδουράκη, διδάσκοντα του θεωρητικού μέρους, μαζί και με βοηθούς διδασκαλίας, επισκέφτηκαν από τις 11-13 Μαρτίου την περιοχή του Κάθηκα της επαρχίας Πάφου για να πραγματοποιήσουν άσκηση στην ύπαιθρο.

Στη διαδρομή, γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον των υγροτόπων του Ακρωτηρίου και μέτρησαν είδη φυτών στους θαμνώνες γύρω από το αρχαίο στάδιο στο Κούριο. Στον Κάθηκα διέμειναν στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Terra Cypria-Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος», μέλη της οποίας διοργάνωσαν πρόσθετες ασκήσεις ειδικά για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές Οικολογίας, όπως η μελέτη του πώς αλλάζουν οι οργανισμοί από την ακτή προς το εσωτερικό της χέρσου και ποια ασπόνδυλα ζώα ζουν σε διαφορετικά σημεία ενός ποταμού, ανάλογα με τη ροή και τη σύστασή του. Η τριήμερη άσκηση περιέλαβε και συζητήσεις για περιβαλλοντικά προβλήματα και την προστασία της φύσης, παίρνοντας ως αφορμή τη χερσόνησο του Ακάμα, με τα πολύπλευρα ζητήματα που αναδείχθηκαν γύρω από αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για βιωματική εκπαίδευση των φοιτητριών και των φοιτητών του, κάτι που έχει βαρύνουσα σημασία, ειδικά για όσες και όσους σπουδάζουν βιολογία, την επιστήμη που μελετά τη ζωή σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της.

Το μάθημα «Οικολογία» στοχεύει να προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες καλό υπόβαθρο στη γενική οικολογία και να τους/τις καταστήσει ικανούς/ές να χρησιμοποιούν την οικολογική οπτική στα περισσότερα βιολογικά προβλήματα. Βασικός σκοπός είναι να δώσει μια περιεκτική επισκόπηση της γενικής οικολογίας σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα οργάνωσης της ζωής. 

Το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ως στόχο να προάγει την κατανόηση των βιολογικών εννοιών και της επιστημονικής μεθοδολογίας στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ευρύτερη κοινωνία. Οι φοιτητές/φοιτήτριές μας αποκτούν ευρεία εκπαίδευση που καλύπτει μεγάλη ποικιλία βιολογικών κλάδων και αποφοιτούν πλήρως προετοιμασμένοι για τον μελλοντικό χώρο εργασίας τους. Η διδακτική φιλοσοφία και οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζουν μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία με μικρό μέγεθος τάξεων, πρακτική εργαστηριακή εμπειρία, συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών, φοιτητριών και εξειδικευμένου διδακτικού προσωπικού και πολλαπλές ευκαιρίες, τόσο για προπτυχιακή όσο και για μεταπτυχιακή έρευνα.

Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Τ: +357-22-892894, https://www.ucy.ac.cy/biol/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










549