QS World University Rankings 2023:Το Παν. Κύπρου στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως σε 6 επιστημονικά πεδία


O Οργανισμός QS World Ranking / Top Universities (http://www.topuniversities.com/), ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε τον διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά επιστημονική περιοχή (QS World University Rankings by Subject) για το 2023.

Στην κατάταξη για το τρέχον έτος κατατάχθηκαν 1.594 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, σε 5 επιστημονικές περιοχές και 54 επιστημονικά πεδία. Ο πίνακας κατάταξης, που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2023, βασίζεται σε μια σειρά από επιμέρους κριτήρια (ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδότη (academic and employer reputation), αναφορές, (citations per paper), h-index και διεθνές ερευνητικό δίκτυο (international research network), το καθένα από τα οποία υπολογίζεται με διαφορετική βαρύτητα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βασίζονται  σε πέραν των 150.000 απαντήσεων ακαδημαϊκών και 99.000 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση 16.4 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων και πέραν των 117.8 εκατομμυρίων βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου λήφθηκαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επιτύχει να συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως  σε έξι επιστημονικά πεδία. Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα  θεματικά πεδία του Πανεπιστημίου Κύπρου που συγκαταλέγονται στην κατάταξη QS Subject Rankings 2023:

Επιστημονική Περιοχή

Επιστημονικό Πεδίο

Θέση Παγκοσμίως

Engineering and Technology

Petroleum Engineering

101-150

Computer Science & Information Systems

551-600

Arts and Humanities

Archaeology

201-240

Social Sciences and Management

Education

301-350

Business and Management Studies

451-500

Life Sciences and Medicine

Medicine

601-650

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε «Η συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Κύπρου στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις/ λίστες κύρους, αποδεικνύουν την προσήλωση του οργανισμού στην αριστεία και τη διεξαγωγή έρευνας με επίδραση. Η ανάδειξη του οργανισμού σε συγκεκριμένα πεδία φανερώνει δε την επιρροή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο έρευνας. Η «πυξίδα» των διεθνών κατατάξεων μας δείχνει το δρόμο και φανερώνει ότι οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου ανταγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία καταξιωμένα πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στη γενική κατάταξη QS για το έτος 2023 στα κορυφαία 473.

Στον σύνδεσμο https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2023?qs_qp=topnav παρουσιάζεται αναλυτικά η κατάταξη με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως διαμορφώθηκαν στην κατάταξη QS World University Rankings by Subject 2023.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










739