Σπύρου Σφενδουράκη: «Στον καθρέφτη του Δαρβίνου»


Μια προσπάθεια να διαλευκανθούν οι πιο κοινές παρανοήσεις στην εξελικτική θεωρία

Πόσο καλά αντιλαμβανόμαστε την εξελικτική θεωρία; Μήπως η δυσκολία που συναντά πολύς κόσμος να την αποδεχθεί έχει σχέση και με εσφαλμένους τρόπους κατανόησής της; Είναι η εξέλιξη απλώς μια θεωρία και τι είναι στ’ αλήθεια μια επιστημονική θεωρία;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει ο Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σπύρος Σφενδουράκης, στο βιβλίο του με τίτλο «Στον καθρέφτη του Δαρβίνου», το οποίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Προσεγγίζοντας την εξελικτική θεωρία με εκλαϊκευτικό τρόπο ο Δρ Σφενδουράκης εξηγεί, μεταξύ άλλων, αν και γιατί είναι επιστημονική η δαρβινική θεωρία και πώς εξηγείται η εμφάνιση νέων ειδών. Απαντά στο διαχρονικό ερώτημα της καταγωγής του ανθρώπου από τον πίθηκο, συζητά τη σχέση της εξελικτικής θεωρίας με την εμφάνιση της ζωής στη Γη, αναφέρεται στη θρησκεία και άλλες σχετικές «θεωρίες» για την εξέλιξη, καταλήγοντας σε σκέψεις για την κατάσταση του κόσμου και της φύσης σήμερα.

Ο Σπύρος Σφενδουράκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Μαρούσι. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του. Εργάστηκε για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σήμερα είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πλήθος εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της Βιογεωγραφίας της Οικολογίας και της Συστηματικής, καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει τουλάχιστον είκοσι επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα περισσότερα σε θέματα εξελικτικής βιολογίας και οικολογίας. Επιπλέον του επιστημονικού του έργου, τον ενδιαφέρει πολύ η διάδοση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Άλλος ένας πλανήτης» (2023).

Πληροφορίες:

Στον καθρέφτη του Δαρβίνου

ΙSBN13: 9789605246204

Εκδότης: ΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)

Σειρά: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΛΑΙΚΕΥΣΗ / VULGATA 8

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2021

Αριθμός σελίδων: 240

Συγγραφέας: Σπύρος Σφενδουράκης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










310