Απονομή Βραβείων των Διαγωνισμών «Νερό και Πολιτισμός στην Κύπρο» και «Εμείς είμαστε η Γαλλοφωνία»


Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον μήνα Γαλλοφωνίας, την εκδήλωση απονομής των Βραβείων του διαγωνισμού σύντομου ρεπορτάζ με τίτλο «Νερό και Πολιτισμός στην Κύπρο» και του διαγωνισμού στο Instagram με τίτλο«Εμείς είμαστε η Γαλλοφωνία!», στην Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας ο κ. Γιάννης Σαββίδης, Προϊστάμενος Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, και η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντόα. Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, την Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γαλλοφωνία, φορείς του πολιτισμού και της ενίσχυσης της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αρχικά επιλεγμένα αποσπάσματα από τα σύντομα ρεπορτάζ με θέμα «Πολιτισμός και Νερό στην Κύπρο» που δημιουργήσαν οι φοιτητές στο πλαίσιο των μαθημάτων τους. Τα σύντομα ρεπορτάζ διερευνητικού χαρακτήρα παρουσίασαν πόλεις, χωριά, τοπία, μουσεία, εικόνες, εκφράσεις, διαλέκτους άρρηκτα συνδεδεμένες με το νερό και απέδειξαν πώς ο εύπλαστος χαρακτήρας του διαποτίζει την ιστορία του νησιού μας και τον πολιτισμό του με εικόνες και λέξεις.

Ο διαγωνισμός ενσωματώνει σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους διδασκαλίας της γαλλικής ως ξένης γλώσσας, σε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη δράση, την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών και την άμεση εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι φοιτητές εργάστηκαν ομαδικά για τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση του έργου τους με την υποστήριξη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και την καθοδήγηση της Ομάδας Πολυμέσων της Υπηρεσίας Πληροφορικής Υποδομής  του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού της.

Ο δεύτερος διαγωνισμός που διεξήχθηκε στο Instagram, «Εμείς είμαστε η Γαλλοφωνία!», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκωντου Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και έδινε την ευκαιρία σε άτομα ηλικίας 16-25 ετών να πραγματοποιήσουν κατά τον μήνα Μάρτιο (μήνα Γαλλοφωνίας) καθημερινές δημοσιεύσεις σε στοχευμένα σημεία της γαλλικής όπως ιδιωματικές εκφράσεις ή λεξιλόγιο. Πρόκειται για μια δράση η οποία αποδεικνύει τη συνεχή βελτίωση παιδαγωγικών μεθόδων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν μέσα από τον διαγωνισμό δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκμάθηση της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας, καθώς και κοινούς χώρους επικοινωνίας και δημιουργικής έκφρασης. Αξιοποιείται η χρήση δημοφιλών χώρων επικοινωνίας των νέων, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να τους προσεγγίσουν διαφορετικά  και να δημιουργήσουν περιεχόμενομε  νόημα, όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για όλους τους συνομηλίκους τους.

Η απονομή των βραβείων συνοδεύτηκε από τις προβολές των τριών υποψηφιοτήτων της τελικής κατάταξης Σύντομων Ρεπορτάζ «Πολιτισμός και Νερό στην Κύπρο» και των νικητών του Διαγωνισμού Instagram «Εμείς είμαστε η Γαλλοφωνία!». Η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Τέλος ανακοίνωσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










472