Δρ Τσιάρλη: Ο εγκέφαλός μας είναι το πιο πολύπλοκο σύστημα στο σύμπαν


«Είναι ένα θαύμα τόσο αρχιτεκτονικής όσο και λειτουργίας»

Διάλεξη στο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη της Δρος Μαρίας Τσιάρλη με θέμα: «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές», που πραγματοποιήθηκε στο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Η διάλεξη της Δρος Μαρίας Τσιάρλη είχε ως στόχο την ανάδειξη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και των μηχανισμών παθοφυσιολογίας τους. Το κοινό είχε την ευκαιρία μέσω αυτής της παρουσίασης να κατανοήσει την πολυπλοκότητα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και των μηχανισμών που διέπουν αυτή τη διαδικασία και πως αλλαγές στην αναπτυξιακή ισορροπία οδηγούν στη δημιουργία αναπτυξιακών διαταραχών που ποικίλουν στη συμπτωματολογία και σοβαρότητά τους, λόγω της τεράστιας ετερογένειας γενετικών παραγόντων που τις προκαλούν. Η εισηγήτρια, εξήγησε χαρακτηριστικά, ότι ο εγκέφαλός μας είναι το πιο πολύπλοκο σύστημα στο σύμπαν και είναι ένα θαύμα τόσο αρχιτεκτονικής όσο και λειτουργίας. Το σημείο αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης ώστε να γίνει κατανοητό γιατί οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές χαρακτηρίζονται ως διαταραχές φάσματος, όπως το φάσμα του αυτισμού, με την αιτία να βρίσκεται στον βαθμό και τη συγκεκριμένη διαδικασία που διαταράσσεται κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό ειδικά είναι ένα σημείο που δυσκολεύει την ανάπτυξη εξειδικευμένων φαρμακευτικών θεραπειών για τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Επίσης, έγινε αναφορά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η επιστήμη μέχρι στιγμής για την κατανόηση των μηχανισμών των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ειδικά στον τομέα της λειτουργικής γονιδιωματικής έρευνας, που έδωσε τη δυνατότητα κατανόησης του πως γονιδιακές μεταλλάξεις προκαλούν βλάβη σε συγκεκριμένους νευροαναπτυξιακούς μηχανισμούς.

Περαιτέρω, έγινε συζήτηση για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν τόσο άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όσο και οι οικογένειές τους. Έγινε έμφαση ότι πρώτα η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την ενημέρωση για τις διαταραχές αυτές και την ανάγκη δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης φροντιστών και άλλων ειδικοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουν μια όσο πιο δυνατόν φυσιολογική ζωή τα άτομα αυτά. Επίσης, η επιμόρφωση και η στήριξη πρέπει να απευθύνεται στις οικογένειες των ατόμων αυτών και στο γενικό κοινό, ώστε να μειωθεί το στίγμα και η όποια αρνητικότητα επιβάλλεται από την κοινωνία σε αυτά τα άτομα.

Τέλος, η διάλεξη έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα αυτά, ξεκινώντας από την κατανόηση της διαφορετικής όψης του κόσμου που βλέπουν μέσα από τον δικό τους καθρέφτη, ώστε ο καθρέφτης αυτός να γίνει μέσο σύγκλισης και όχι διαχωρισμού. Τη διάλεξη συντόνισε ο Δρ Πάτερ Δημήτριος Μαππούρας. Για να ακούσετε διαδικτυακά τη διάλεξη αυτή μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3nwupum.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










835