«Γενετική προσέγγιση της φυσικής ιστορίας της λοίμωξης SARS-CoV-2 στην Κύπρο: από το 1o κύμα στο 6o και μετά»


Διάλεξη στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα

Η διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα: «Γενετική προσέγγιση της φυσικής ιστορίας της λοίμωξης SARS-CoV-2 στην Κύπρο: από το πρώτο κύμα στο έκτο και μετά», θα ασχοληθεί με τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος εμφανίστηκε το 2019 και έπειτα εξελίχθηκε στην πανδημία του COVID-19. Εισηγητής θα είναι ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ιός εξελισσόταν συνεχώς, καταλήγοντας σε πιο μολυσματικές παραλλαγές, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραλλαγές ανησυχίας (variants of concern). Οι παραλλαγές αυτές είναι η Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον και συμπεριλαμβάνουν και τα εξελικτικά τους υποστελέχη. Τέτοιες παραλλαγές και άλλα στελέχη συχνά οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων και σε επιδημιολογικά κύματα. Μέχρι σήμερα, στην Κύπρο, έχουν σημειωθεί έξι κύματα τα οποία χαρακτηρίζονταν από: το Β.1.1 (B.1.1.29), το B.1.258, το Άλφα, το Δέλτα, τα Όμικρον 1 & 2, και το Όμικρον 5. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το κύμα με το Όμικρον 5 (καλοκαίρι του 2022), παρατηρείται απουσία επιδημιολογικού κύματος (επίπεδη καμπύλη), με τον ιό να μεταδίδεται σε χαμηλά επίπεδα. Χάρη όμως στις μελέτες μοριακής επιδημιολογίας που πραγματοποιούνται από την αρχή της πανδημίας, είμαστε σε θέση να αναλύουμε το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και να διερευνούμε τη μετάδοση και την εξέλιξη του ιού. Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα για τη μελέτη της εξέλιξης του SARS-CoV-2, καθώς και για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων από κυβερνώντα σώματα για τον περιορισμό της εξάπλωση του ιού, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συντονιστής της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Λάρνακα, θα είναι ο Ανδρέας Χρυσοστόμου, Διδακτορικός Φοιτητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για όσες και όσους επιθυμούν να ακούσουν τη διάλεξη αυτή διαδικτυακά μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube στον σύνδεσμο: https://bit.ly/41iYA77.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2739