Σεμινάριο Πανεπιστημίου Κύπρου: Τι είναι η υγεία του εγκεφάλου;


Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας όσο μεγαλώνουμε;

Η υγεία του εγκεφάλου είναι η κατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε γνωστικούς, αισθητηριακούς, κοινωνικο-συναισθηματικούς, συμπεριφορικούς και κινητικούς τομείς, επιτρέποντας σε ένα άτομο να συνειδητοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του κατά τη διάρκεια της ζωής του, ανεξάρτητα από την παρουσία ή την απουσία διαταραχών.

Ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από μια τρομαχτική πρόοδο στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και στον κομβικό του ρόλο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.  Πολυάριθμοι διασυνδεδεμένοι κοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των γενετικών) παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην υγεία του εγκεφάλου από την προ-σύλληψη κατάσταση έως το τέλος της ζωής του ανθρώπου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης που προσφέρει, ανακοινώνει το σεμινάριο με τίτλο, Υγεία του Εγκεφάλου το οποίο απευθύνεται στο γενικό κοινό, καθώς προσεγγίζει, με εκλαϊκευτικό λόγο και τρόπο, τις πολυεπίπεδες προεκτάσεις της ιατρικής και της υγείας του εγκεφάλου σε τομείς όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η νομική, η ηθική κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, το σεμινάριο στοχεύει να αποτελέσει πυλώνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσον αφορά: 1) στον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής στην κατανόηση της φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας και 2) στoν σοβαρότατο αντίκτυπο που έχουν οι παθήσεις του Εγκεφάλου στον Άνθρωπο και την Κοινωνία, στο σύστημα Υγείας, αλλά και στην Οικονομία.

Εισηγητής: Δρ. Παναγιώτης Μπαργιώτας, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Παναγιώτης Μπαργιώτας είναι Νευρολόγος με εξειδίκευση στις Διαταραχές Ύπνου και στις Κινητικές Διαταραχές και από το 2019 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά τις βασικές του σπουδές Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο τμήμα Κλινικής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, Γερμανίας και μετέπειτα την Ιατρική Ειδικότητα της Νευρολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έπειτα, εξειδικεύθηκε και εργάστηκε ως ερευνητής και ανώτερος Επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Ελβετίας (τμήματα Γεροντοψυχιατρικής και Νευρολογίας).

Βασικό αντικείμενο της ερευνητικής του δραστηριότητας είναι η νευροφυσιολογική διερεύνηση των διαταραχών ύπνου-εγρήγορσης και η μελέτη των γνωσιακών και συναισθηματικών μεταβολών σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Νοσήματα εκφύλισης του Νευρικού Συστήματος), αλλά και στο φυσιολογικό γήρας. Παράλληλα, η καταγραφή και ανάλυση των κοινωνιολογικών, φιλοσοφικών και ηθικών προεκτάσεων της νευροεκφύλισης και κατ’ επέκτασης της δυσλειτουργίας του Εγκεφάλου αποτελούν σταθεροί στόχοι και εργαλεία της ερευνητικής του μεθοδολογίας.

Διάρκεια προγράμματος: 8 ώρες

Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα με υβριδική παρακολούθηση

Πότε: Τρεις συνεδρίες, Σάββατο στις 6/5/2023 (9:00-12:00μ.μ.), 13/5/2023 (9:30-12:30μ.μ.), 20/5/2023

(9:00-12:00μ.μ.)

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλες/όλους

Εγγραφές: www.ucy.ac.cy/lifelong-learning   

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης, απαιτείται η ολοκλήρωση του κύκλου του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να αποκτήσουν πιστωτικές μονάδες ECTS.

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τ.: 22894356 (ώρες γραφείου), Ε.: alumni@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










491