Διάλεξη Κωστρίκη στο Ζηνώνιο για τον ιόSARS-CoV-2


«Είναι ζωτικής σημασίας για όλους να μένουμε ενημερωμένοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των υπευθύνων για τη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του ιού στην καθημερινή μας ζωή»

Διάλεξη με θέμα: «Γενετική προσέγγιση της φυσικής ιστορίας της λοίμωξης SARS-CoV-2 στην Κύπρο: από το πρώτο κύμα στο έκτο και μετά»  πραγματοποιήθηκε στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, με εισηγητή τον Δρα Λεόντιο Κωστρίκη, Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Οι ιοί είναι μικροσκοπικοί μολυσματικοί παράγοντες που μολύνουν όλες τις μορφές ζωής, από βακτήρια και μύκητες, μέχρι φυτά και ζώα. Οι ιοί αυτοί προκαλούν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικολογία και εξέλιξη. Σύμφωνα με τον εισηγητή, ο ιός SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία του COVID-19, είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας από την εμφάνισή του το 2019. Συγκεκριμένα, τόνισε, στην Κύπρο ο ιός αυτός ευθύνεται για την εμφάνιση έξι επιδημικών κυμάτων μόλυνσης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ορισμένες παραλλαγές που προκάλεσαν έξαρση νέων λοιμώξεων, φθάνοντας σε διακριτή κορύφωση και στη συνέχεια πτώση.

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα, τις μελέτες μοριακής επιδημιολογίας, τις εκτεταμένες προσπάθειες εμβολιασμού και τη συνεργασία του κοινού, η κατάσταση βελτιώνεται και η πανδημία COVID-19 σταθεροποιείται και γίνεται ενδημική. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι αν και ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς, ο αντίκτυπός του θα είναι πιο διαχειρίσιμος και προβλέψιμος. Καθώς συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας για όλους να μένουμε ενημερωμένοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των υπευθύνων για τη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του ιού στην καθημερινή μας ζωή.

Συντονιστής της διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αμμόχωστος, ήταν ο Ανδρέας Χρυσοστόμου, Διδακτορικός Φοιτητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη διάλεξη ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του κοινού και του εισηγητή. Για να ακούσετε τη διάλεξη αυτή, μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/44cvKaA.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










440