CiROCCO: Ένα νέο ερευνητικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη»


 Ξεκινά με σκοπό τη βελτίωση της παρακολούθησης των καταιγίδων σκόνης από τις ερήμους και την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών

CiROCCO είναι το νέο φιλόδοξο ερευνητικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας-Ευρώπη που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, πραγματοποιώντας την εναρκτήρια συνάντησή του στις 20 και 21 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα. Με το διεθνές διεπιστημονικό συνεργατικό του σχήμα και την ισχυρή ηγεσία του, το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παρατήρησης του φαινομένου αιώρησης και μεταφοράς στην ατμόσφαιρα στερεών σωματιδίων από τις ερήμους και την ενίσχυση της επίδοσης των μοντέλων κλιματικής αλλαγής για το σκοπό βελτίωσης των σχετικών ειδοποιήσεων προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, το όραμα του έργου CiROCCO είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου ηλεκτρονικών κόμβων ανίχνευσης σε οικοσυστήματα ερήμου όπως στην Αίγυπτο, τη Σερβία και την Ισπανία, αναπτύσσοντας υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων με βάση τις τεχνολογικές υποδομές και παρέχοντας δεδομένα στην ερευνητική κοινότητα στοχεύει να βελτιώσει την επίδοση των μοντέλων κλιματικής αλλαγής για έγκαιρη και αξιόπιστη προειδοποίηση των πολιτών.

Το έργο CiROCCO που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη της ΕΕ, συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 12 οργανισμούς από συνολικά 7 χώρες: 4 κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Λουξεμβούργο) και 3 χώρες εκτός ΕΕ (Ελβετία, Αίγυπτος και Σερβία). Η κοινοπραξία, η οποία συγκεντρώθηκε στην Αθήνα για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου αποτελείται από 3 Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Τεχνολογικούς Οργανισμούς, 4 εταιρείες και 5 εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Το έργο θα διαρκέσει από την 1η Μαρτίου 2023 έως την 28η Φεβρουαρίου 2026 και έχει προϋπολογισμό €3.5 εκατομμυρίων. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, οι εταίροι μοιράστηκαν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για το έργο. Ο συντονιστής του έργου, Δρ. Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο, δηλώνοντας: «Είμαι περήφανος που ηγούμαι αυτού του συναρπαστικού έργου που στοχεύει στη βελτίωση της παρατήρησης του εδάφους σε ερημικές περιοχές. Με τη δημιουργία ενός οικονομικά αποδοτικού και βιώσιμου δικτύου κόμβων ανίχνευσης και υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων, ελπίζουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στους ερευνητές και να βελτιώσουμε την κατανόηση μας για τα οικοσυστήματα ερήμου».

Το Εργαστήριο – Νησίδα Αριστείας Περιβαλλοντικής Ρευστομηχανικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Μαρίνας Νεοφύτου, θα ηγηθεί ως επικεφαλής της πιλοτικής μελέτης για την παρακολούθηση των Επεισοδίων Ερημικής Σκόνης (ΕΕΣ) στην Κύπρο. Ειδικότερα, η κυπριακή πιλοτική μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ήδη συμφορημένου περιβάλλοντος λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι η περίπτωση του Δήμου Ιδαλίου, και της επιπρόσθετης επίπτωσης λόγω των Επεισοδίων Ερημικής Σκόνης. Ο Δρ Πέτρος Μουζουρίδης, ένας έμπειρος ερευνητής μεταδιδακτορικού επιπέδου στη Νησίδα Αριστείας Περιβαλλοντικής Ρευστομηχανικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σχολίασε: «Ανυπομονώ να εργαστώ στο έργο CiROCCO ως πανεπιστημιακός ερευνητής σε συνεργασία με το Κλάδο Ποιότητας του Αέρα και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Δήμο

Ιδαλίου, καθώς και τον ιδιωτικό οργανισμό EBOS.» Το πρόγραμμα θα αξιολογήσει την απόδοση των υπαρχόντων λειτουργικών μοντέλων του Συμβουλευτικού Σύστηματος προειδοποίησης και αξιολόγησης Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης (SDS-WAS) μέσω της ενσωμάτωσης των δεδομένων που παράγονται από το πρόγραμμα. Οι βελτιωμένες επιδόσεις του προγνωστικού μοντέλου θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή μελέτης. Τέλος, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καθ. Μαρίνα Νεοφύτου, επισήμανε ότι «σημαντικό μέρος της εργασίας μας στο πλαίσιο του έργου CiROCCO αποτελεί η πραγμάτωση του κοινωνικού αντίκτυπου της επιστημονικής μας έρευνας και η διάσταση αυτή είναι μια από τις πιο ηθικά ανταποδοτικές και ικανοποιητικές πτυχές της έρευνάς μας.»

Οι εταίροι του έργου CiROCCO

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), EBOS Technologies Limited (EBOS), NETCOMPANY-INTRASOFT SA (INTRA), INOSENS Doo Novi Sad (INO), Centre For Environment and Development for the Arab Region and Europe (CEDARE), Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πα.Κ), Δήμος Ιδαλίου (DIMOS), Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κύπρου (ΥΕΚΑ), JAVNO Preduzace Vojvodinasume, Pretrovaradin (VSUME), Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Astrocast SA (ASTRO).

Επικοινωνία

✓     Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Συντονιστής του έργου: a.amditis@iccs.gr

✓     Δημήτρης Μαραγκός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του έργου: dimitris.maragkos@iccs.gr

Δρ. Μαρίνα Νεοφύτου, Συντονίστρια της ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου, neophytou@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










439