Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα MULTIPLIERS για την αντιμετώπιση κοινωνικο-επιστημονικών ζητημάτων


Το έργο MULTIPLIERS έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους €1.381.375 (https://cordis.europa.eu/project/id/101006255) στο πλαίσιο του προγράμματος Επιστήμη με και για την Κοινωνία (Swafs-01-2018-2019: Open schooling and collaboration on science education) και καλύπτει την περίοδο από την 1.11.2021-31.10.2024.

Το έργο αποτελεί μια κοινοπραξία 5 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και 3 οργανισμών με συντονιστή το University of Bonn και στοχεύει στη συνεισφορά στη θεματική “Ανοικτό Σχολείο και Συνεργασία για την Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες”. Τοπικός εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου που εκπροσωπείται από την Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες με συντονιστή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Π. Κωνσταντίνου, Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.

Το έργο έχει ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας («ανοιχτή επιστημονική κοινότητα») μεταξύ σχολείων, κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που να επιτρέπει την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης των επιστημονικών διεργασιών και των συζητήσεων που γίνονται για τα κοινωνικο-επιστημονικά θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Απώτερος σκοπός είναι η συμμετοχή διαφόρων φορέων στις προσπάθειες εμπλουτισμού της εκπαίδευσης στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά (STEAM), με τη συμπερίληψη και την αποτελεσματική αξιοποίηση κοινωνικο-επιστημονικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές δράσεις του έργου στοχεύουν:

•  στην ευημερία της κοινότητας μέσω της ενίσχυσης της ενημέρωσης των πολιτών και της συν-δημιουργίας λύσεων τόσο σε προσωπικά όσο και σε κοινωνικά προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινότητα,

•  στην εμπλοκή της κοινότητας σε διαδικασίες διερώτησης, δημιουργίας της γνώσης, δημιουργικής δράσης και διάχυσης διαφόρων θεμάτων που συνδέονται με το τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο,

•   στην ενίσχυση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών μέσα από μία συλλογική προσπάθεια εμπλεκόμενων φορέων για την προώθηση της αυθεντικής μάθησης και της καλλιέργειας των δεξιοτήτων του 21ου αι.

Σε πρώτη φάση, οι μαθητές Γυμνασίου που συμμετέχουν στο έργο θα αναλάβουν τον ρόλο του «πολλαπλασιαστή της γνώσης» και θα πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της Μικροβιακής Αντοχής μέσα από μία σειρά διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το υλικό που θα σχεδιαστεί στο πλαίσιο του έργου θα προωθηθεί ως καλή πρακτική για τη διάχυση του «Ανοικτού Σχολείου», ως μηχανισμός αντιμετώπισης κοινωνικο-επιστημονικών ζητημάτων.

Πληροφορίες για το έργο Multiplayers Partnerships to ensure meaningful engagement with Science and Society (MULTIPLIERS): Ιστοσελίδα: https://multipliers-project.org/ 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










426