Πανεπ. Κύπρου: Εκστρατεία ενημέρωσης για κίνδυνους από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών


«Καταπολεμάμε μαζί τη Μικροβιακή αντοχή»

Η Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε συνεργασία με το Τhe Junior and Senior School εκστρατεία ενημέρωσης για τη Μικροβιακή Αντοχή (Antimicrobial Resistance - AMR) στις 13 Μαΐου 2023 στον στεγασμένο χώρο της πλατείας Ελευθερίας από τις 4μ.μ. - 6μ.μ. με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Multiplayers Partnerships to ensure meaningful engagement with Science and Society (MULTIPLIERS). Το πρόγραμμα έχει ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που να επιτρέπει την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης των επιστημονικών διεργασιών και των συζητήσεων που γίνονται για διάφορα κοινωνικο-επιστημονικά ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Το ΜULTIPLIERS στην Κύπρο επιδιώκει να ενισχύσει την ενημερότητα για το κρίσιμο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής, το οποίο ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις 10 απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και φορτίου λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα που αυξάνουν τη θνητότητα. Στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, στις 13 Μαϊου 2023, οι μαθητές της Β’ τάξης του Senior School ενώνουν δυνάμεις και αναλαμβάνουν δράση ως «πολλαπλασιαστές της γνώσης» με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα με διάφορες δραστηριότητες. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματα από την έρευνά τους, θα μοιράσουν ενημερωτικά τρίπτυχα φυλλάδια και μικρά δωράκια, θα διοργανώσουν μία ανθρώπινη βιβλιοθήκη με προσκεκλημένους εκπρόσωπους από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, θα εμφανιστούν στη σκηνή, και θα εμπλέξουν ενήλικους και παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πληροφορίες για το έργο MULTIPLIERS στην στοσελίδα: https://multipliers-project.org/ 

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJhtngTCV-v9U5POWIi4DE025ToGbwdQ- 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










870