Photograph 51: Μετάκληση της θεατρικής παράστασης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου


Και ανοικτή συζήτηση για την επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με αφορμή το πολυβραβευμένο έργο της Άννα Ζίγκλερ Photograph 51, που θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 για δύο παραστάσεις -μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά- θα συνεργαστούν εκ νέου ΘΟΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας των δυο οργανισμών που φέρνει κοντά επιστήμη και πολιτισμό με έναν εκλαϊκευτικό τρόπο, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση αναφορικά με την αληθινή ιστορία της Βρετανίδας βιοφυσικού και χημικού-κρυσταλλογράφου Ρόζαλιντ Φράνκλιν (Rosalind Franklin) αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη. Μετά το τέλος της πρώτης παράστασης και πριν από την έναρξη της δεύτερης, από τις 19:30-20:30, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοϊατρικής, Χρυσούλα Πιτσούλη, και ο Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Σπύρος Σφενδουράκης, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα κάνουν μια αναφορά στα γεγονότα που πραγματεύεται το έργο και στη θέση της γυναίκας στην επιστήμη σήμερα, και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Σάββας Κυριακίδης.

Οι θεατές της πρώτης παράστασης θα μπορούν να παραμείνουν κατά το ενδιάμεσο διάστημα των δύο παραστάσεων, και εκείνοι της δεύτερης θα μπορούν να εισέλθουν νωρίτερα, ώστε να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Τι είναι η Photograph 51

Η φωτογραφία 51 είναι μια εικόνα περίθλασης ινών με βάση ακτίνες Χ ενός παρακρυσταλλικού πηκτώματος που αποτελείται από ίνα DNA και λήφθηκε από τον Ρέιμοντ Γκόσλινγκ (Raymond Gosling), έναν μεταπτυχιακό φοιτητή που εργαζόταν υπό την επίβλεψη της Φράνκλιν τον Μάιο του 1952 στο King's College του Λονδίνου, το διάστημα που εργαζόταν στην ομάδα του Σερ Τζον Ράνταλ (John Randall). Η εικόνα επισημάνθηκε ως "φωτογραφία 51" επειδή ήταν η 51η φωτογραφία περίθλασης που είχε τραβήξει η Φράνκλιν.

Η Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1920 στο Λονδίνο και πέθανε στις 16 Απριλίου 1958. Ήταν Βρετανίδα επιστήμονας, γνωστή για τη συμβολή της στην ανακάλυψη της μοριακής δομής του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), ένα χημικό μακρομόριο που αποτελεί το γενετικό υλικό όλων των ζωντανών οργανισμών καθώς και των περισσοτέρων ιών. Η Φράνκλιν συνέβαλε, επίσης, με νέες γνώσεις σχετικά με τη δομή των ιών, βοηθώντας να τεθούν τα θεμέλια για τον τομέα της δομικής ιολογίας. Το 1951 η Φράνκλιν εντάχθηκε στο Εργαστήριο Βιοφυσικής του King’s College του Λονδίνου ως ερευνήτρια. Εκεί εφάρμοσε μεθόδους περίθλασης ακτίνων Χ στη μελέτη του DNA. Όταν ξεκίνησε την έρευνά της στο King’s College, πολύ λίγα ήταν γνωστά για τη χημική σύνθεση ή τη δομή του DNA. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψε την πυκνότητα του DNA και, το πιο σημαντικό, διαπίστωσε ότι το μόριο είχε μια ελικοειδή διαμόρφωση.

Σημαντική είναι η πληροφορία ότι η εργαστηριακή της μελέτη έθεσε τα θεμέλια για τους Τζέιμς Γουότσον (James Watson) και Φράνσις Κρικ (Francis Crick) -στους οποίους απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1962- να προτείνουν το 1953 ότι η δομή του DNA είναι ένα πολυμερές διπλής έλικας, μια σπείρα που αποτελείται από δύο κλώνους DNA τυλιγμένους ο ένας γύρω από τον άλλο.

Για την ανοικτή συζήτηση

Η Χρυσούλα Πιτσούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, πήρε το διδακτορικό της στη Μοριακή Βιολογία & Βιοιατρική από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΙΜΒΒ στο Ηράκλειο. Στο Εργαστήριο Ανάπτυξης και Ομοιόστασης της Δροσόφιλας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου χρησιμοποιεί τη γενετική, τη γονιδιωματική και τη μικροσκοπία για να κατανοήσει τους μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που διέπουν την αναδιαμόρφωση οργάνων, καθώς και βασικούς μηχανισμούς της αγγειογένεσης - δηλαδή της δημιουργίας νέων αγγείων από προϋπάρχοντα - οι οποίοι πιθανώς σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου στον άνθρωπο.

Ο Σπύρος Σφενδουράκης σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του. Εργάστηκε για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σήμερα είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πλήθος εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της Βιογεωγραφίας, της Οικολογίας και της Συστηματικής, καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει τουλάχιστον είκοσι επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα περισσότερα σε θέματα εξελικτικής βιολογίας και οικολογίας. Επιπλέον του επιστημονικού του έργου, τον ενδιαφέρει πολύ η διάδοση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για την προώθηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής, την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την προβολή του πολιτισμού, την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και τη δημιουργία εστιών πολιτισμού.

Πληροφορίες για την παράσταση και αγορά εισιτηρίων

Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Δύο παραστάσεις στις 18:00 και 21:00

Εισιτήρια ηλεκτρονικά στη σελίδα: www.thoc.org.cy και στο Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, Τ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Πληροφορίες για την ανοικτή συζήτηση

Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τ. 22894366, ηλεκτρονική διεύθυνση: labiri.marisa@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










505