Ο Καθ. Γλωσσολογίας Bernard Cerquiglini αναγορεύθηκε Επ. Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Π. Κ.


 Bernard Cerquiglini: «Αυτό που γιορτάζεται σήμερα είναι η γαλλική γλώσσα, γλώσσα παγκόσμια, ίδιον πολιτισμού και γνώσης, συνεκτικός δεσμός αλληλεγγύης»

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε τον Καθηγητή Γλωσσολογίας Bernard Cerquiglini σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ακαδημαϊκής του καριέρας, ο Καθηγητής Bernard Cerquiglini, υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματούχος σε διάφορους ακαδημαϊκούς θεσμούς. Διετέλεσε Γενικός Εντεταλμένος για τη γαλλική γλώσσα και Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Οργανισμού της Γαλλοφωνίας. Είναι Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, του Πανεπιστημίου του Σιτσουάν (Sichuan) και άλλων. Είναι αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre de la Légion d’Honneur), του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Ordre des Palmes Académiques) και του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων (Ordre des Arts et des Lettres).

Ο κ. Cerquiglini, κατά την αντιφώνησή του, με τίτλο: "Le français: une langue, une institution, des valeurs" (Τα Γαλλικά: γλώσσα, θεσμός, αξίες) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γαλλική γλώσσα είναι η γλώσσα στην οποία αφιέρωσε τη διδακτική, την ερευνητική και τη διοικητική του σταδιοδρομία. Όπως δήλωσε, απευθυνόμενος στον Πρύτανη και τα μέλη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών: «Αυτό που γιορτάζεται σήμερα είναι η γαλλική γλώσσα, γλώσσα παγκόσμια, ίδιον πολιτισμού και γνώσης, συνεκτικός δεσμός αλληλεγγύης». Όλες οι ανθρώπινες γλώσσες, πρόσθεσε, είναι το ίδιο όμορφες, αξιοσέβαστες, και συμβάλλουν εξίσου στην κληρονομιά της ανθρωπότητας. Τα γαλλικά όμως, συμπλήρωσε, χαίρουν προβολής, προσήλωσης και φροντίδας, καθώς η γλώσσα αυτή έχει πολλά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός των οποίων της εξασφαλίζει τη μοναδικότητά της. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα, την οποία μιλούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι ως μητρική, ενώ περισσότεροι/ες από 100 εκατομμύρια την μαθαίνουν ως ξένη γλώσσα. Μία μόνο διεθνής πολιτική οργάνωση, είπε, έχει θεμελιωθεί σε μια γλώσσα. Η οργάνωση αυτή είναι η Γαλλοφωνία και η γλώσσα είναι η γαλλική. Μια διεθνής γλώσσα, γλώσσα του διαλόγου και των συναλλαγών, η οποία σχεδιάστηκε ως θεσμός και ως τέτοιος προστατεύεται. Η παγκόσμια αυτή γλώσσα βρίσκεται σε διάλογο με την οικουμενικότητα. «Σήμερα τιμάτε έναν άνθρωπο που υπηρετεί τη γαλλική γλώσσα με αδιάλειπτη ευτυχία, και ο οποίος σας παρακαλεί να δεχτείτε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του», ολοκλήρωσε.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά, στην παρουσίασή της για το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά μια προσωπικότητα με πολύτιμη επίδραση στο χώρο της γαλλικής γλωσσολογίας μέσα από τη σκέψη, το έργο και τις πράξεις του. Έχει αφιερώσει τη ζωή του - και συνεχίζει να το κάνει - στην υπεράσπιση, τη μελέτη και την «αποκωδικοποίηση» της γαλλικής γλώσσας, μίας γλώσσας πλούσιας, πολλά υποσχόμενης και που συνεχώς εξελίσσεται. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, πρόσθεσε, συνέχισε να μοιράζεται το πάθος του για τη γαλλική γλώσσα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών εργασιών και βιβλίων που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, σχετικά με την ιστορία, τη σωστή χρήση και τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής γλώσσας. Έχει εργαστεί για τη θηλυκοποίηση των ονομάτων των θέσεων εργασίας. Τον πλούτο της γαλλοφωνίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, τον υπερασπίστηκε από το 2007 έως το 2015, ως Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Οργανισμού της Γαλλοφωνίας (AUF) που συγκεντρώνει περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια (συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Κύπρου), σχολεία, πανεπιστημιακά δίκτυα και επιστημονικά ερευνητικά κέντρα που χρησιμοποιούν τη γαλλική γλώσσα σε 115 χώρες. Ως ανώτερος αξιωματούχος, πρόσθεσε, εξακολουθεί να υπερασπίζεται αυτόν τον πλούτο σήμερα στο τιμόνι του Fondation des Alliances françaises, αποστολή του οποίου είναι να προάγει τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχάλης Ν. Μιχαήλ ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο τιμώμενος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και των αξίων που αυτή μεταφέρει και οι δράσεις του συνέβαλαν στη διαφύλαξη της γλώσσας, αλλά και στην εξέλιξή της, μέσα από τις ορθογραφικές μεταρρυθμίσεις και τη θηλυκοποίηση του ονοματολογίου των επαγγελμάτων και ως πρύτανης της πιο σημαντικής πανεπιστημιακής σύμπραξης στον κόσμο που βασίζεται σε μια κοινή γλώσσα, του πανεπιστημιακού οργανισμού γαλλοφωνίας, συνέβαλε στη διάδοση και προώθηση της γαλλοφωνίας, σεβόμενος ταυτόχρονα την ποικιλομορφία των γλωσσών και των πολιτισμών. Την έναρξη και λήξη της Τελετής Αναγόρευσης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τον κύριο Cerquilini τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κα Salina Grenet-Catalano, μέλη του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, εκτιμητές/τριες του έργου του και φοιτητές/τριες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










533