Τιμητική Διάκριση για το Πανεπιστημιακό Νηπιαγωγείο


Για την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα: «Ενίσχυση της Ευζωίας των Εκπαιδευτικών μέσω της προώθησης της θετικής συμπεριφοράς στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Prow)» 

Τιμητική Διάκριση έλαβε το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 το Πανεπιστημιακό Νηπιαγωγείο για την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα: «Ενίσχυση της Ευζωίας των Εκπαιδευτικών μέσω της προώθησης της θετικής συμπεριφοράς στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Prow) στα νηπιαγωγεία της Κύπρου. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια δύο έτη και είχε στόχο την δημιουργία ενός σχολικού πλαισίου που θα προωθούσε την ενιαία εκπαίδευση και την μείωση/πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών στα παιδιά. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα στόχευε στην ενδυνάμωση του επαγγέλματος του παιδαγωγού, στην βελτίωση της ευζωίας και της μείωσης των επίπεδων επαγγελματικής εξουθένωσης του. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα είχε σκοπό την δημιουργία μιας θετικής σχολικής κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία όλα τα παιδιά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα λαμβάνοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό που τους αξίζει. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τους ερευνητικούς οργανισμούς CARDET και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης.

Όραμα του Πανεπιστημιακού Νηπιαγωγείου είναι η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής κοινότητας μάθησης, σ' ένα ασφαλές περιβάλλον, η οποία να βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων και ν΄ ενισχύει την αγάπη για μάθηση. Το κάθε μέλος της κοινότητας καλείται να συμμετέχει ενεργά και ν΄ έχει δικαίωμα διαμόρφωσης των εμπειριών του. H θετική επικοινωνία και η εμπιστοσύνη όλων των μελών της ομάδας είναι η βάση των σχέσεων όλων των εμπλεκομένων. To κάθε παιδί γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο Σχολείο. Η αυτό – πειθαρχία όπως και η τήρηση των ορίων του καθενός ενδυναμώνεται από τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη που ο ένας προσφέρει απλόχερα στον άλλο. Κατά την διάρκεια της βρεφικής και της νηπιακής

περιόδου απώτερος στόχος του Σχολείου είναι να στηρίξει τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν ποιοτικές σχέσεις, μέσα από τις οποίες θα διαμορφώσουν τις πολλαπλές τους ταυτότητες, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους με έμφαση στη μάθηση (π.χ. ανάπτυξη δεξιοτήτων, καλλιέργεια στάσεων και γνώσεων) και την ολόπλευρη ανάπτυξη (π.χ. νοητική ενδυνάμωση, κοινωνική και προσωπική συνειδητοποίηση, συναισθηματική ενδυνάμωση). Δημιουργούμε ευκαιρίες και προκλήσεις για να αποκτήσουν φωνή, να συμμετάσχουν, να εμπλακούν στη λύση προβλημάτων και να αναπτυχθούν ως ενεργοί πολίτες με ευθύνη για την κοινωνία και τον κόσμο.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος διαμορφώθηκε η φιλοσοφία και το όραμα του Σχολείου με βάση τους στόχους του προγράμματος αναφορικά με την ενίσχυση της ευζωίας των εκπαιδευτικών μέσω της προώθησης της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών. Τέθηκαν οι αξίες και οι στόχοι της σχολικής μονάδας σχετικά με την καλλιέργεια θετικού κλίματος στο Σχολείο. Συγκεκριμένα οι αξίες με τις οποίες ασχολήθηκε στο Νηπιαγωγείο ήταν: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΓΑΠΗ και ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Κατά την διάρκεια του προγράμματος σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν σχέδια μαθήματος, δράσεις, παιχνίδια, εκδηλώσεις και δραστηριότητες οι οποίες είχαν στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των πιο πάνω αξιών.

Το Πανεπιστημιακό Νηπιαγωγείο συγχαίρει όλα τα παιδιά του Σχολείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί και συγχαίρει τις νηπιαγωγούς που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα: Μαρία Φωκά, Αρετή Μιχαήλ, Αυξεντία Αυξεντίου, Δέσποινα Ιωάννου, Μελίνα Πετρίδου, Σταματίνα Χαραλάμπους, Μαίρη Χριστοφή και Κατερίνα Χατζηαποστόλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Υπεύθυνη Υλοποίησης του Προγράμματος Κατερίνα Θεοδώρου καθώς και στην Διευθύνουσα του Σχολείου Νάσια Χαραλάμπους για την συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη. Τέλος ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του προγράμματος Βίκυ Χαραλάμπους καθώς και την εμψυχώτρια μας Άντρη Αγαθοκλέους για την υποστήριξη και την ενίσχυση κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Στο Πανεπιστημιακό Σχολείο αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως άτομα με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θεωρούμε τα παιδιά κάθε ηλικίας ικανά, με δυνατότητες μάθησης οι οποίες αναδύονται με διαφορετικούς ρυθμούς και υποστηρίζουμε ότι αναπτύσσονται και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Επιπλέον εφαρμόζοντας παιδαγωγικά κατάλληλες πρακτικές οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και αξιοποιούν την παιδαγωγική της ακρόασης και των σχέσεων πετυχαίνουμε την ενίσχυση της κοινότητας μάθησης γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο μιας κοινότητας μάθησης αναστοχαζόμαστε και οδηγούμαστε σε αναθεωρημένες πρακτικές με απώτερο σκοπό να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών και όλης της κοινότητας μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1009