Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 6ο Διεθνές Συνέδριο Μη-Επαγγελματικής Διερμηνείας και Μετάφρασης


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Μη-Επαγγελματικής Διερμηνείας & Μετάφρασης (6th International Conference on Non-Professional Interpreting & Translation (NPIT6), www.npit6.com), το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστημίο Κύπρου από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2023, με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον Αναπληρωτή  Καθηγητή Γιώργο Φλώρο.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα ανακοινώσεων. Συμμετείχαν συνολικά 91 σύνεδροι από το εξωτερικό και την Κύπρο, και συγκεκριμένα από 27 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, και από διάφορους οργανισμούς της Κύπρου. Οι ανακοινώσεις εντάσσονταν στη γενική θεματική των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη μη-επαγγελματική διερμηνεία και μετάφραση, δηλαδή από τις διαμεσολαβητικές πρακτικές ανθρώπων που δεν έχουν εκπαιδευτεί ως μεταφραστές ή διερμηνείς, αλλά εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές λόγω έκτακτων αναγκών ή απουσία επαγγελματιών. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν, για παράδειγμα, οι έκτακτες φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις, η διερμηνεία/μετάφραση που προσφέρουν παιδιά μεταναστών στους γονείς τους, η διερμηνεία/μετάφραση σε ασθενείς και γιατρούς, σε δημόσιες υπηρεσίες και σε περιπτώσεις αιτητών ασύλου, αλλά και η χρήση της μετάφρασης στην εκπαίδευση.

Το ιδιαίτερο στίγμα του συνεδρίου το έδωσαν οι τρείς κεντρικοί/ες ομιλητές/ριες: Ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας (Πανεπιστήμιο Κύπρου), που μίλησε για τη διάδραση μεταξύ Οργανωσιακής Θεωρίας και Μεταφραστικών Σπουδών, η Dr Esther Monzo-Nebot από το Πανεπιστήμιο Jaume I της Ισπανίας, που παρουσίασε μια προσέγγιση της μη-επαγγελματικής διαμεσολάβησης από τη σκοπιά της ηθικής της φροντίδας, και η Dr Rachele Antonini, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, που παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της γλωσσικής διαμεσολάβησης από παιδιά.

Η κατά γενική ομολογία επιτυχής διοργάνωση του 6ου συνεδρίου στην Κύπρο έδωσε μια νέα δυναμική στη σειρά συνεδρίων ΝΡΙΤ, που είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί με το επόμενο συνέδριο ΝΡΙΤ7 στο Γκρατς της Αυστρίας το 2026.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


310