Έρευνα τουΤμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου
ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ ΛΙΒΕΡΑ ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗ*
Από το 2018 μέχρι και σήμερα, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧ) του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα σπουδών του τη δυνατότητα εκπόνησης πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές κατά την διάρκεια του Εαρινού Εξαμήνου στο τρίτο έτος σπουδών τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και συγκεκριμένα, πέραν του 70% των φοιτητών του Τμήματος αξιοποιούν την ευκαιρία και τοποθετούνται στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς και τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας. Όλοι οι οργανισμοί προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να επαναλάβουν την πρακτική άσκηση κατά το Εαρινό Εξάμηνο του τέταρτου έτους των σπουδών τους. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν συμβόλαιο εργοδότησης με το πέρας του πρώτου εξαμήνου πρακτικής άσκησης στο τρίτο έτος των σπουδών τους. Πέραν των απολαβών που λαμβάνουν οι φοιτητές, οι ώρες εργασίας τους μετρούν έναντι της επαγγελματικής εμπειρίας που πρέπει να εκπονήσουν ως εκπαιδευόμενοι για να καταστούν μέλη των επαγγελματικών Ινστιτούτων ICAEW και ACCA.
Τα ωφελήματα που κερδίζουν οι συμμετέχοντες στο εν λόγω πρόγραμμα είναι σημαντικά και πολυάριθμα. Η πρακτική άσκηση είναι μια μορφή βιωματικής μάθησης (experiential learning) που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η βιωματική μάθηση έχει οριστεί ως δομημένη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία όπου ο φοιτητής ενεργά συμμετέχει σε γνώση που εκτείνεται πέρα από το παραδοσιακό περιβάλλον της τάξης (Beard, 2007). Η βιωματική μάθηση χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος για να βοηθήσει τους φοιτητές να μετατρέψουν τις γνώσεις τους σε πρακτική εμπειρία και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στο πραγματικό περιβάλλον (Leary & Sherlock, 2020). Οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία (Simons et al., 2012; Leary & Sherlock, 2020), ενισχύουν την ακαδημαϊκή τους εμπειρία και διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
Η πρακτική άσκηση προσφέρει στους φοιτητές μια μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να εξασκηθούν και να εξελιχθούν επαγγελματικά (Dall’ Alba, 2009). Οι ασκούμενοι αξιολογούν αρκετά νωρίς το εργασιακό τους περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν αυτή η καριέρα είναι κατάλληλη για αυτούς (Gault etal., 2010). Aναπτύσσουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, όπως π.χ. τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, ανεξαρτητοποιούνται και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους (Beck & Halim, 2008). Επίσης, ωριμάζουν γρηγορότερα, κατανοούν καλύτερα τις επαγγελματικές ανάγκες και τις επιθυμίες τους και κατανοούν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ομαδικής εργασίας, ώστε να εκτελούν πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους.
Η συμπερίληψη της εμπειρίας πρακτικής άσκησης των φοιτητών στα βιογραφικά τους μετράει ως εργασιακή εμπειρία και αυτό επιταχύνει την πρόσληψή τους (Callanan & Benzing, 2004; Weible, 2009). Eργοδοτούνται πιο εύκολα και ανεβαίνουν πιο γρήγορα την εταιρική κλίμακα (Gault etal., 2010). Οι φοιτητές δικτυώνονται, δημιουργούν σχέσεις με τους συναδέλφους, διασυνδέονται με τον επιχειρηματικό κόσμο και έρχονται σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα τους.
Η πρακτική άσκηση επομένως συντείνει σημαντικά στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων των φοιτητών.
Η πρακτική άσκηση δεν ωφελεί μόνο τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτή. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης επίσης επωφελούνται, καθώς αναπτύσσουν δεσμούς με το Πανεπιστήμιο και ενισχύουν την εικόνα τους στην κοινότητα (Beard, 1998). Οι εργοδότες μπορούν επίσης να αξιολογήσουν καλύτερα τους ασκούμενους κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης πρακτικής άσκησης παρά κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης (Beck & Halim, 2008).
Tέλος, προγράμματα τοποθέτησης σε οργανισμούς ωφελούν και το Πανεπιστήμιο, αφού ενισχύει τους επαγγελματικούς δεσμούς με τον επιχειρηματικό κόσμο, αυξάνοντας το κύρος και την φήμη του με τους μεγαλύτερους οργανισμούς του επαγγέλματος στην Κύπρο.
Πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από την κ. Εβίτα Λιβέρα, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δείγμα 185 φοιτητές που αποφοίτησαν τα έτη 2016 με 2021 από το Τμήμα ΛΟΧ δείχνει ότι οι φοιτητές που επιλέγουν να εκπονήσουν πρακτική άσκηση, επιδεικνύουν βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε προχωρημένου επιπέδου μαθήματα Λογιστικής και Διοίκησης. Το δείγμα περιλάμβανε 93 φοιτητές που τοποθετήθηκαν σε ελεγκτικούς οίκους μετά το 2018 και 92 φοιτητές που αποφοίτησαν πριν το 2018 και δεν είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν πρακτική άσκηση. Η σύγκριση της ακαδημαϊκής επίδοσης των δύο ομάδων φοιτητών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι ασκούμενοι βελτιώνονται στα μαθήματα της Προχωρημένης Ελεγκτικής και Τεχνολογίας, Κυπριακής Φορολογίας, Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, Ποσοτικών Μεθόδων στη Διοίκηση και Επιχειρηματική Διοίκηση.
Τα αποτελέσματα επίσης κατέδειξαν ότι φοιτητές που εκπονούν και δεύτερη πρακτική άσκηση κατά το Εαρινό Εξάμηνο του τέταρτου έτους σπουδών τους περαιτέρω βελτιώνουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις στο μάθημα της Κυπριακής Φορολογίας. Το ακαδημαϊκό όφελος φαίνεται να είναι πιο σημαντικό όταν η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται νωρίς κατά την ακαδημαϊκή καριέρα των φοιτητών κι αυτό συμφωνεί με άλλες έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό οι οποίες δείχνουν ότι οι φοιτητές έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων όταν τοποθετούνται νωρίς σε οργανισμούς, αποφεύγοντας το ‘senioritis effect’ (English & Koeppen, 1993; Ebied, 2004; Knechel & Snowball, 1987).
Επομένως η πρακτική άσκηση προσφέρει στους φοιτητές, στους εργοδότες και στο Πανεπιστήμιο αμοιβαία ωφελήματα. Για όλους τους πιο πάνω λόγους οι φοιτητές δεν θα πρέπει να διστάσουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να εκμεταλλευτούν την μοναδική αυτή ευκαιρία που τους προσφέρεται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου!
*Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Πανεπιστήμιο Κύπρου