Ακόμη μια ευρωπαϊκή χορηγία ερευνητικής αριστείας σε ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου Κύπρου


Aπό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Η καινοτόμος πρόταση του Aναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση τεχνικών ασύρματης μεταφοράς ενέργειας και πληροφορίας σε συστήματα αισθητήρων εξασφάλισε χορηγία ERC Proof of Concept

Ακόμα μία χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) έλαβε το Εργαστήριο Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων IRIDA του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το νέο έργο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της δέσμης ERC Proof of Concept και έχει τίτλο «Enabling Wireless Information and PowerTransfert hrough Low-Complexity Wave formTechniques» (“WAVE”).

Στόχος του ερευνητικού έργου WAVE είναι η υλοποίηση νέων κυματομορφών ασύρματης μεταφοράς ενέργειας και πληροφορίας (Wireless information and power transfer, WIPT) που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου ERC Consolidator Grant APOLLO του Αναπληρωτή Καθηγητή Ι. Κρικίδη. Οι προτεινόμενες κυματομορφές εκμεταλλεύονται τη μη-γραμμικότητα της διαδικασίας ανόρθωσης και χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά χαμηλή πολυπλοκότητα, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για πρακτικές εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT). Η πειραματική επικύρωση των κυματομορφών θα καταδείξει τα οφέλη τους σε σύγκριση με την τρέχουσα βιβλιογραφία και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Η τεχνολογία WIPT είναι πολλά υποσχόμενη για τα επερχόμενα συστήματα επικοινωνίας 6G, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μαζική δια-συνδεσιμότητα ετερογενών συσκευών εξαιρετικά χαμηλής ισχύος κάτω από την ομπρέλα του IoT.

Το ερευνητικό Εργαστήριο Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων IRIDA δημιουργήθηκε το 2018 μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ, πρόγραμμα new strategic infrastructures) και υπάγεται στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το εργαστήριο επικεντρώνεται στις ασύρματες επικοινωνίες με τεχνολογίες αιχμής όπως είναι τα συστήματα 5G/6G, συστήματα πολλαπλών κεραιών ΜΙΜΟ, Ασύρματη μεταφορά ενέργειας, Εξυπνες Επαναπρογραμματιζόμενες Επιφάνειες, κ.λπ. Το ερευνητικό εργαστήριο απασχολεί 15 ερευνητές και τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα €6 εκατομμύρια.

Η χρηματοδότηση ERC Proof of Concept (POC) απευθύνεται σε επιστήμονες που ήδη υλοποιούν έργα ERC (Starting, Consolidator, Advanced, Synergy Grants) ή έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα τέτοιο Έργο. Στους/τις άριστους/ες επιστήμονες, παρέχεται χρηματοδότηση ύψους €150.000, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας ιδέας που προέκυψε στο πλαίσιο του έργου αυτού να μετατραπεί σε καινοτομία, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν άριστες ερευνητικές ιδέες προς την αγορά.

Πληροφορίες: https://www.eng.ucy.ac.cy/krikidis/

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











534