«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…»


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ* ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ**

Το πανεπιστημιακό σχολείο, το νηπιαγωγείο «Λητώ Παπαχριστοφόρου» και ο Βρεφοκομικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελούν πρότυπο αλλαγής.

Όραμα

Το όραμα ενός πανεπιστημιακού σχολείου στηρίζεται στην ποιότητα που προσφέρει αλλά και στις σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζει. Η θεωρία γίνεται πράξη, και με αργούς και σταθερούς ρυθμούς γίνονται αλλαγές που συνάδουν με τη φιλοσοφία ενός παιδαγωγικά κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου για παιδιά, γονείς, νηπιαγωγούς και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Τα πιο κάτω είναι σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα του σχολείου.

Εκπαιδευτικό/Ωρολόγιο πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μορφές οργάνωσης της μάθησης, οι προγραμματισμοί διδασκαλίας και η διαφοροποίηση σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα, τη μάθηση και την ανάπτυξη όλων των παιδιών. Επίσης το ωρολόγιο πρόγραμμα ανταποκρίνεται και σέβεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Η συνεχής τεκμηρίωση της μάθησης και της ανάπτυξης γίνεται με την εμπλοκή τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών. Οι συνδέσεις με προγράμματα και μαθήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου αναβαθμίζουν το πρόγραμμα του σχολείου. Όλα αυτά είναι μερικές από τις δράσεις του σχολείου, οι οποίες αντανακλούν τη φιλοσοφία και την ποιότητα που προσφέρει. 

Μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στα βρέφη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα και στηριζόμαστε στις αναπτυξιακές ανάγκες και ενδιαφέροντα της κάθε ομάδας, για να δομήσουμε το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Στο ίδιο πνεύμα στηριζόμαστε στην παιδαγωγική αρχή ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό με τους δικούς του ρυθμούς μάθησης και ανάπτυξης, και ότι το κάθε παιδί ενεργεί στην προσωπική του Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης.  Επιπλέον, η αρχή του ότι το κάθε παιδί (και η/ο κάθε οικογένεια/γονιός) έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον καθοδηγεί τις παιδαγωγικές και κοινωνικές μας δράσεις. 

Προσωπικό

Η αποτελεσματική λειτουργία ενός σχολείου βασίζεται και στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και των άλλων ειδικών που είναι επιστημονικά καταρτισμένες για να ανταποκριθούν επαρκώς στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών. Σεβόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα λειτουργούμε ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους, αν και υπάρχει ακόμα χώρος για περισσότερες αλλαγές.

Κοινότητα

Η κοινότητα που δημιουργεί ένα σχολείο αφορά τα παιδιά, τις νηπιαγωγούς, τις ειδικούς, τους γονείς, τη διεύθυνση και τα διάφορα σώματα που ενεργούν για την καλύτερη λειτουργία του. Με διαφάνεια, επιστημοσύνη και αξιοποίηση των εμπειριών της κάθε ομάδας οδηγούμαστε στη λήψη αποφάσεων που αφορούν όλους, στα πλαίσια των πολιτικών που διαγράφουν την φιλοσοφία του σχολείου.

Κάθε σχολείο οφείλει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις πιο πάνω μεταβλητές με γνώμονα τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων και στη βάση της φιλοσοφίας που υποστηρίζει.  Το πανεπιστημιακό σχολείο έχει μπει σε νέα τροχιά και σε εύρος χρόνου θα αναδείξει τη φιλοσοφία του ως πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

*Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστημίου Κύπρου

**Διευθύνουσα Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου» και Βρεφοκομικού Σταθμού Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











3149