Βράβευση ευρωπαϊκού προγράμματος για το παιδικό άσθμα που συντόνισε η Ιατρική Σχολή του ΠK


Το πρόγραμμα LIFE MEDEA βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society), που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Μιλάνο - Ιταλία, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής σε παιδιά με άσθμα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE MEDEA.

Το πρόγραμμα LIFE MEDEA για τη «Μείωση των επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης» συντονίστηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Καθηγητή Παιδιατρικής Δρ. Παναγιώτη Γιάλλουρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδιάστηκαν εφαρμόσιμες και βιώσιμες οδηγίες για υιοθέτηση κατά τη διάρκεια των επεισοδίων Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου (ΚΣΕ) για μείωση της έκθεσης σε βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια και προστασία της υγείας των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Η αποτελεσματικότητα των οδηγιών αξιολογήθηκε σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, μία από τις οποίες ήταν σε παιδιά με άσθμα ηλικίας 6-11 χρονών στην Κύπρο και Ελλάδα (Κρήτη), δύο περιοχές της Μεσογείου με συχνά και έντονα φαινόμενα ΚΣΕ. Για τους σκοπούς της κλινικής δοκιμής, 192 παιδιά με άσθμα στις δύο χώρες, διαχωρίστηκαν σε τρεις παράλληλες ομάδες: την ομάδα μαρτύρων που δεν λάμβανε καμία σύσταση (ομάδα ελέγχου), την ομάδα εξωτερικής παρέμβασης που λάμβανε μέσω της αμφίδρομης διαδικτυακής πλατφόρμας MEDena® Health-Hub ειδοποιήσεις και οδηγίες για μείωση του χρόνου και της φυσικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους όταν υπήρχαν επεισόδια ΚΣΕ και την ομάδα συνδυασμένης παρέμβασης που, πέραν των ειδοποιήσεων και οδηγιών για μείωση της έκθεσης στους εξωτερικούς χώρους, παράλληλα λάμβανε μέτρα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν τον περιορισμό του αερισμού των εσωτερικών χώρων όταν υπήρχαν επεισόδια ΚΣΕ, καθώς και την εγκατάσταση και συνεχή λειτουργία καθαριστών αέρα, τόσο στα σπίτια όσο και στις σχολικές τάξεις των παιδιών.

Η κλινική δοκιμή κατέδειξε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στις ομάδες παρέμβασης μείωσαν σημαντικά τον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (μείωση ⋍ 25%) και την υπαίθρια σωματική δραστηριότητα (μείωση ⋍ 15%), μετά τη λήψη έγκαιρων προσωπικών ειδοποιήσεων και συγκεκριμένων συστάσεων σε κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακές εφαρμογές. Αντίθετα, τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου είχαν την ίδια έκθεση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των ΚΣΕ, όπως και τις υπόλοιπες μέρες. Επίσης, παρατηρήθηκε πολύ σημαντική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στα σπίτια των παιδιών που συμμετείχαν στη συνδυασμένη παρέμβαση, με τις συγκεντρώσεις μεγάλων και μικρών σωματιδίων να είναι μειωμένες κατά 40%-50% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στα σπίτια της ομάδας ελέγχου. Όσον αφορά στις επιδράσεις στην υγεία, κατά τη διάρκεια της μελέτης τα παιδιά της ομάδας συνδυασμένης παρέμβασης παρουσίασαν καλύτερο έλεγχο στα συμπτώματα άσθματος, καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, καθώς και μειωμένη λήψη αντι-ασθματικών φαρμάκων και λιγότερες έκτακτες επισκέψεις σε γιατρό για το άσθμα τους.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας από τον project manager του LIFE MEDEA, Επισκέπτη Λέκτορα Δρ. Παναγιώτη Κουή στη θεματική ενότητα του συνεδρίου για κλινικές δοκιμές “ALERT: Keeping lungs healthy for life”. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν “Impact of exposure reduction recommendations on health outcomes in children with asthma during high desert dust season in Greece and Cyprus: Results of the MEDEA randomized trial” και για την οποία ο Δρ. Κουής έλαβε το βραβείο “ERS Young Scientist Sponsorship award”.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα LIFE MEDEA υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.life-medea.eu/, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι διαθέσιμες εδώ: https://res-lab-pcd-cf-service.eu/research/#publications.

Περισσότερες πληροφορίες: Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου, τηλ: 22894253

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter