Στον παλμό της καβαφικής ποίησης για τρεις ολόκληρες μέρες, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, έζησε η Λευκωσία και το Αρχοντικό της Αξιοθέας, καθώς μέσα από τη σύγκλιση της τέχνης και της επιστήμης, μέσω του θεάτρου, της μουσικής και της επιστημονικής έρευνας και προσέγγισης, πραγματοποιήθηκε ένας εντυπωσιακός κύκλος αφιερωματικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Μιχάλης Πιερής» του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη.
Διακεκριμένοι μελετητές και μεταφραστές της ποίησης του Αλεξανδρινού από δέκα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προσέγγισαν το έργο ενός δημιουργού που παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα, οι Ομότιμοι Καθηγητές Diana Haas (Πανεπιστήμιο Πατρών), Χ. Λ. Καράογλου (Α.Π.Θ.), Renata Lavagnini (Πανεπιστήμιο Παλέρμο) και Μαριλίζα Μητσού (École des Hautes Études en sciences sociales, Παρίσι), οι καθηγητές Δημήτρης Αγγελάτος (Ε.Κ.Π.Α.), Μάρθα Βασιλειάδη (Α.Π.Θ.), Φατίμα Ελόεβα (Πανεπιστήμιο Βίλνιους), Matthias Kappler (Πανεπιστήμιο Ca’Foscari, Βενετία), η Δρ Σταματία Λαουμτζή (Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης και οι μεταφραστές Eusebi Ayensa Prat (Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Hero Hokwerda και Σαμουήλ Μπισσάρας (μεταφραστής του Καβάφη στα αραβικά) φώτισαν από την άποψη της ερμηνευτικής, της εκδοτικής, της θεωρίας και της μετάφρασης, την καλλιτεχνική φυσιογνωμία και το έργο του Αλεξανδρινού, σε ένα τριήμερο αφιέρωμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Κύκλος Καβάφη στην Αξιοθέα».
Το τριήμερο συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής», το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, με τη στήριξη της εταιρείας Medochemie, και εντάχθηκε στον ευρύτερο διεθνή κύκλο εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Π. Καβάφη.
Στην τελετή έναρξης, η οποία συνδυάστηκε με τη θεατρική παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Α. Ε. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, Α. Ε. Amr Hamza και ο εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Medochemie Δρ Ανδρέας Πίττας.
Η επιστημονική ημερίδα που ακολούθησε την επόμενη μέρα προκάλεσε εντυπωσιακά μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλκυσε δεκάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και λάτρεις της ποίησης του Αλεξανδρινού, κάποιοι από τους οποίους παρακολούθησαν τις ομιλίες από τα μεγάφωνα που στήθηκαν στον εξωτερικό χώρο, όταν οι θέσεις στην αίθουσα εξαντλήθηκαν. Στις ανακοινώσεις τους οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα όπως η αλληλοπεριχώρηση ποιητικού λόγου και γλυπτικής στην αφηγηματική σκηνοθεσία ορισμένων ποιημάτων του Καβάφη, η πρόσληψη του έργου του στην Ισπανία μέσω της μετάφρασης 66 ποιημάτων του στα καταλανικά από τον Carles Riba, η πρώτη υποδοχή του στην Ιταλία μέσα από το μεταφραστικό και ερμηνευτικό έργο του Filippo Maria Pontani και του Bruno Lavagnini, η απόδοση της ποίησής του στα αραβικά, η περιπέτεια των προσωπικών αναγνώσεών του που καθόρισαν το κοσμοπολίτικο σύμπαν του, οι ιδιαιτερότητες της πρόσληψης ποίησης υπό το πρίσμα της θεωρίας της ανταπόκρισης του αναγνώστη, οι κοινωνιογλωσσολογικές αρχές στην ποίηση του Καβάφη, ο προβληματισμός του Καβάφη γύρω από το πρωταρχικό θεωρητικο-κριτικό πρόβλημα «τί είναι ποίηση», η ποιητική αυτογνωσία του, η χαρτογράφηση τύπων αποχωρισμού στην ποίησή του. Παρουσιάστηκαν επίσης ερμηνευτικές παρατηρήσεις γύρω από τη μετάφραση του ποιήματος «Τρώες» καθώς και ανέκδοτα αυτοσχόλια του ποιητή στο ποίημα «Ιθάκη».
Το πρόγραμμα του τριημέρου εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με τη μουσική παράσταση «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι», με την οποία ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) και οι μουσικοί Αλέξανδρος Γαγάτσης και Κώστας Χαλλούμας ανασύνθεσαν μπροστά στο κοινό τους, που γέμισε το Αρχοντικό, το μουσικό τοπίο της μυθικής αυτής πόλης-σταυροδρόμι των πολιτισμών που επηρέασε άλλοτε καταλυτικά και άλλοτε υπόγεια το έργο του Κ. Π. Καβάφη.
Ο «Κύκλος Καβάφη στην Αξιοθέα» ήταν αφιερωμένος στον Μιχάλη Πιερή, τον ιδρυτή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος με την έρευνά του, τις συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και τις θεμελιακές καβαφικές εκδόσεις του συνέχισε επάξια και με επάρκεια την παράδοση της φιλολογικής επιστήμης του δασκάλου του Γ. Π. Σαββίδη, συμβάλλοντας καθοριστικά με το επιστημονικό αλλά και το καλλιτεχνικό του έργο στην εδραίωση και διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού.