Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CiROCCO στην Κύπρο


Μετά την επιτυχημένη εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Μάρτιο του 2023, το CiROCCO διοργάνωσε την πρώτη του ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (εταίρο του προγράμματος), την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, καθώς και το πρώτο Εργαστήριο με ενδιαφερόμενα μέρη από την πιλοτική μελέτη της Κύπρου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το ΕΠΙΣΕΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υποστηρίχθηκε από εταίρους από τον ερευνητικό, τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν τοπικοί φορείς από το Δήμο Ιδαλίου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συνοπτικά, το CiROCCO αποσκοπεί (i) στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία επιτόπιων, χαμηλού κόστους, αυτόνομων, ηλεκτρονικών κόμβων με αισθητήρες, (ii) τη δημιουργία ενός χαμηλού κόστους και βιώσιμου δικτύου ηλεκτρονικών κόμβων ανίχνευσης σε περιοχές και οικοσυστήματα ερήμου ή που επηρεάζονται από αυτές, όπως στην Αίγυπτο, τη Σερβία, την Ισπανία και την Κύπρο, (iii) την ανάπτυξη υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων με βάση τις τεχνολογικές υποδομές και (iv) παροχή δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα για τη βελτίωση των μοντέλων κλιματικής αλλαγής. Στην Κύπρο το σύστημα του CiROCCO θα χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την ακρίβεια του Συμβουλευτικού Συστήματος Προειδοποίησης και Αξιολόγησης για την Προειδοποίηση Θύελλας Άμμου και Σκόνης, θα μελετήσει τον αντίκτυπο των φαινομένων αυτών στον Δήμο Ιδαλίου και θα προσφέρει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τοπικές κυβερνήσεις παντού για την προστασία των κοινοτήτων που απειλούνται από αυτά τα φαινόμενα.

Η ημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εταίρους να συζητήσουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής αναφορικά με τα επεισόδια καταιγίδων σκόνης από τις ερήμους. Η εκδήλωση περιελάβανε παρουσιάσεις με θέματα που κάλυπταν τις επιπτώσεις των καταιγίδων σκόνης από τις ερήμους  στις μεταφορές (πτήσεις), το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Επίσης παρουσιάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη μια επισκόπηση του CiROCCO, εστιάζοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Τέλος συζητήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τη Σκόνη της Κύπρου και έγινε σχετική συζήτηση για τις πρόνοιες και τις δυνατότητες που έχει για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Έγινε λόγος για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών, των πανεπιστημίων και των δημοσίων αρχών για την αποτελεσματική εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











629