Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2023» στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση είχε φοιτητο-κεντρικό χαρακτήρα, με εορταστική ατμόσφαιρα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με αναφορά στα λεγόμενα του Έντουαρντ Λη Γκόρσατς, ότι «Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας όχι μόνο αποκαλύπτει πώς σκέφτονται και αισθάνονται άλλες κοινωνίες, τι έχουν περάσει, τι εκτιμούν και πώς εκφράζονται, αλλά ακόμα παρέχει έναν πολιτισμικό καθρέπτη μέσα στον οποίον μπορούμε να δούμε πιο καθαρά την ίδια μας την κοινωνία»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας, Ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στον Προθάλαμο του Κτηρίου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων φιλοξενήθηκαν σταθμοί ενημέρωσης οι οποίοι στελεχώθηκαν από το Aula Cervantes, British Council, Confucius Institute, Dante Alighieri, EUNIC Cluster, French Institute, Goethe Institute, Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Σύλλογος Διγλωσσίας, Σύλλογος Ρομά, Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και το Κέντρο Γλωσσών.
Χαιρετισμοί εκφωνήθηκαν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Τέρψα Κωνσταντινίδου Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά και τον κ. Νικόλαο Ίσαρη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Τάσος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες και συνεχή επικοινωνία του ΠΚ με τις Πρεσβείες στην Κύπρο και το προσωπικό που τις στελεχώνει, με διεθνή Ινστιτούτα και φορείς, στην υπογραφή διμερών συμφωνιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στα προγράμματα κινητικότητας YUFE και Erasmus. Δράσεις που προϋποθέτουν επικοινωνία και ενισχύουν τις δομές και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Βάζουν το Πανεπιστήμιο ψηλά στο χάρτη της σφαιρικής εκπαίδευσης, καθώς με τις ενέργειες αυτές φροντίζει ώστε να ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με πολύτιμες γνώσεις χρήσιμες για την ανάπτυξη επικοινωνιακών δομών και δράσεων.
Ο Πρύτανης τόνισε ότι με σημαντικό αριθμό παιδιών και νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο να μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, είναι σημαντικό να αναζητούμε συνεχώς τρόπους διδασκαλίας της γλώσσας μας που θα τους κάνουν να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία μας.
H Αν. Καθ. Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά παρουσίασε τη δράση του Κέντρου Γλωσσών του ΠΚ, το οποίο προσφέρει πέραν των 130 ακροατηρίων σε διάφορα επίπεδα για τις εννέα (9) γλώσσες που διδάσκει κάθε εξάμηνο και καλύπτει τις ανάγκες πέραν των 5000 φοιτητών ανά έτος. Επεσήμανε ότι το Κέντρο λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας και γνώσης με το Πρόγραμμα Ενηλίκων και την προσφορά ακροατηρίων ξένων γλωσσών για το ευρύ κοινό. Επιπλέον με τη συμμετοχή του σε διεθνείς φορείς/συνδέσμους όπως το CercleS, IATEFL και CALICO βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση για την ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών διδασκαλίας και το προσωπικό του συνεισφέρει μέσα από ερευνητικά προγράμματα στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων εργαλείων διδασκαλίας. Κλείνοντας τόνισε τη σημασία της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας, ως εργαλείο ενσωμάτωσης και ανάπτυξης και ως μέσο που δηλώνει την ταυτότητα ενός λαού και την ποικιλομορφία των πολιτισμών του.
Η Δρ. Τέρψα Κωνσταντίνδου επικεντρώθηκε στη σημασία γνώσης ξένων γλωσσών στην Ανώτερη Εκπαίδευση, η οποία καθίσταται απαραίτητη, καθώς η μελέτη συγγραμμάτων, η απόκτηση ειδίκευσης, η εκπόνηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικής διατριβής, η έρευνα και γενικά η πανεπιστημιακή δράση πρέπει να συνοδεύονται από την πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας. Παράλληλα, ανάφερε ότι η κινητικότητα και συμμετοχή ενός φοιτητή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητικού πληθυσμού, αλλά και οι σπουδές στο εξωτερικό καταδεικνύουν ότι οι ξένες γλώσσες είναι πλέον αναγκαιότητα.
Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς έκλεισε ο κος Ίσαρης επισημαίνοντας ότι αξίζει να γίνει κατανοητό στο ευρύτερο κοινό ότι πέρα από τα τυπικά προσόντα, όπως οι σπουδές και η εξειδίκευση σε οποιοδήποτε επιστημονικό ή τεχνικό πεδίο, απαραίτητες θεωρούνται και οι προσωπικές δεξιότητες, οι λεγόμενες “soft skills”. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το συνεργατικό πνεύμα, την προσαρμοστικότητα και τη δημιουργικότητα . Κοινή συνισταμένη όλων αυτών όμως δεν παύει να είναι η επικοινωνία και όχημά της η γλώσσα. Επομένως, η ικανότητα να εκφράζεται κανείς και να γίνεται κατανοητός σε πάνω από μία γλώσσες συνιστά ένα άνευ ετέρου συγκριτικό πλεονέκτημα στα σύγχρονα πολυσυλλεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα που πολύ συχνά δεν περιορίζονται σε μία χώρα και σε μία χρησιμοποιούμενη γλώσσα.
Στον προθάλαμο του κτηρίου υπήρχε εορταστική ατμόσφαιρα με γνωστά τραγούδια από όλες τις γλώσσες/χώρες που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο και διαγωνισμοί με δώρα που προσέφεραν τόσο οι συμμετέχοντες στους σταθμούς ενημέρωσης όσο και χορηγοί της εκδήλωσης. www.ucy.ac.cy/eld
Ταυτόχρονα με την εκδήλωση με φυσική παρουσία, το διδακτικό προσωπικό του Κέντρου Γλωσσών σε συνεργασία με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος προσέφερε εικοσάλεπτα μαθήματα γνωριμίας στις δέκα γλώσσες που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου [Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κινέζικα, Κυπριακή Νοηματική, Ρωσικά και Τουρκικά]. Ανοίχθηκαν γι’ αυτό το σκοπό πέραν των 500 θέσεων συμμετοχής και η ανταπόκριση ήταν θετική. Οι συμμετέχοντες/ουσες σε ερωτηματολόγια που απάντησαν εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους με τη γνωριμία ξένων γλωσσών και την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και στο μέλλον σε παρόμοιες δραστηριότητες.