Φέτος, για πρώτη φορά, σε πιλοτική βάση στη Μέση Εκπαίδευση, μάθημα Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης


Ο Καθηγητής Ανδρέας Μιλιδώνης επισκέφθηκε, εκ μέρους του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου και μίλησε σε ομάδα μαθητών 

Το επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο είναι χαμηλό σε σχέση με την ΕΕ. Μάλιστα, με βάση μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ιδιαίτερα χαμηλός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός εντοπίζεται στις νεαρότερες ηλικίες, τις γυναίκες, τις ομάδες ατόμων που δεν είχαν επαφή με μαθήματα οικονομικών, πολιτικής οικονομίας ή/και λογιστικής αλλά και άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή/και  εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από πρωτοβουλία του Καθηγητή Ανδρέα Μιλιδώνη και του αείμνηστου Καθηγητή Γιώργου Νησιώτη πρότεινε τον Σεπτέμβριο του 2015 την εισαγωγή μαθήματος χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα γυμνάσια. Το καλοκαίρι του 2016 πραγματοποιήθηκε Θερινό Σχολείο για τελειόφοιτους Λυκείου για Χρηματοοικονομική Παιδεία, τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε η διδασκαλία του μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε η διδασκαλία του μαθήματος χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 το μάθημα προσφέρεται σε πιλοτική βάση για πρώτη φορά στη Δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το μάθημα διδάσκεται μια φορά τη βδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-24. Οι σημειώσεις του μαθήματος είναι οι ίδιες που έχουν δοθεί στα ιδιωτικά σχολεία ενώ ο Καθηγητής Α. Μιλιδώνης είναι σε συνεχή επαφή με την Επιθεωρήτρια Οικονομικών Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και τη διδάσκουσα του μαθήματος για σκοπούς υποστήριξης και ανατροφοδότησης με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των σημειώσεων αλλά και του μαθήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μάθημα καλύπτει έννοιες όπως τον ανατοκισμό, τον πληθωρισμό, τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό, την αποταμίευση, τα όρια και τις παγίδες δανεισμού και επενδύσεων, τη σχέση μεταξύ ρίσκου και απόδοσης, της διαφοροποίησης (διασποράς) ρίσκου, της συνταξιοδοτικής επάρκειας, αλλά και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Χρηματοοικονονμικής Εκπαίδευσης ο Καθηγητής Ανδρέας Μιλιδώνης επισκέφθηκε, εκ μέρους του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου και έδωσε ομιλία σε μια ομάδα μαθητών και μαθητριών τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, την οποία παρακολούθησε με γνήσιο ενδιαφέρον και φιλομάθεια το μαθητικό κοινό από όλες τις κατευθύνσεις σπουδών αλλά και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδιαίτερα το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης ευελπιστεί ότι σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σχολής Μιτσή και άλλα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1381