Με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση για το περιβάλλον, θα διοργανωθεί, στις 4 Ιουνίου 2024, ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με γενικότερο τίτλο «Συζητάμε για το περιβάλλον», τιμώντας έτσι την ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάζεται διεθνώς στις 5 Ιουνίου 2024.
Για το σκοπό αυτό, η συντονιστική επιτροπή διοργάνωσης της ημερίδας προσκαλεί τους/ις ενδιαφερόμενους/ες να υποβάλλουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην ημερίδα, αποστέλλοντας προτεινόμενο θέμα (περίληψη 150 λέξεων) και σύντομο βιογραφικό (40 λέξεων) στην ηλεκτρονική διεύθυνση environment@ucy.ac.cy. H προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2024.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, από την κλιματική κρίση, τη μείωση της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των νερών μέχρι και ζητήματα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, την τουριστική ανάπτυξη, τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος και τις ποικίλες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, διαρκώς οξύνονται και πλέον αποτελούν βασική προτεραιότητα διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, επιστημόνων, πολιτικών, της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων.
Τα πανεπιστήμια, ως βασικοί φορείς γνώσης, προβληματισμού και καινοτομίας, οφείλουν να έχουν σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων αυτών, και στην προσφορά ιδεών και τεχνογνωσίας στην κοινωνία. Οφείλουν επίσης να αξιολογούν τις ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις πολιτειακών και κοινωνικών φορέων στην επιστημονική έρευνα και διδασκαλία.
Για να συμβάλει στη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκρότησε διεπιστημονική Ad Hoc Επιτροπή για Περιβαλλοντικά Θέματα. Στόχος είναι, μέσα από τις διεργασίες της επιτροπής, το Πανεπιστήμιο να έχει πιο δυναμική και αποτελεσματική παρέμβαση στη δημόσια σφαίρα και να καταστεί κέντρο αναφοράς για το περιβάλλον στη χώρα. Η ημερίδα περιλαμβάνεται στις πρώτες δράσεις της Επιτροπής με στόχο τον ανοικτό διάλογο, τον προβληματισμό και την επίδραση σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής.
Κατά την ημερίδα θα αναπτυχθεί μια διευρυμένη συγκροτημένη διεπιστημονική συζήτηση αποσκοπώντας στην ανάδειξη κοινωνικοπολιτικών και επιστημονικών διαστάσεων επίκαιρων περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως εκείνων της δικαιοσύνης, της διακυβέρνησης, της δημοκρατίας, της παιδείας, της βιοποικιλότητας, της περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας, της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον, της βιώσιμης κινητικότητας, των επαγγελματικών πρακτικών κ.ά.
Στη συζήτηση, που θα είναι ανοικτή για το κοινό, μπορούν να συμμετάσχουν ερευνητές/ριες, ΜΚΟ, πολιτειακοί θεσμοί, εκπρόσωποι επόμενης γενιάς κ.λπ..
Ενδεικτικές θεματικές είναι οι εξής:
Α1. Οικονομία ή Οικολογία; Ποιο πρέπει να «αναπνεύσει» πρώτο; Μήπως πρόκειται για επίπλαστο δίλημμα;
Α2. Μπορούν οι πολίτες να απεγκλωβιστούν από την προδιαγραφόμενη ενεργειακή φτώχεια όταν η πολιτεία «αργοπορεί ή κωλυσιεργεί»; Και στο μεσοδιάστημα;
Β. Ανοικτά θέματα ελεύθερης επιλογής στη βάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποβολές εισηγήσεων που θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024.
Γ. Πάνελ αφιερωμένο σε πραγματική/επίκαιρη περίπτωση, π.χ. Ακάμας.
Στον σύνδεσμο αναλυτικά οι πληροφορίες και οι στόχοι της ημερίδας.