Ημερίδα «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Από το Εργαστήριο Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ

Το «Εργαστήριο Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων» του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00 π.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ημερίδα με θέμα «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων».

Η ημερίδα εντάσσεται στις «Εκδηλώσεις διάδοσης έργου» της Πράξης «C-IZEBs-Cooperative Intelligent education & electromobility-Zero Energy Buildings» και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες, γονείς, δασκάλους/λες και καθηγητές/τριες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την ενεργειακή αναβάθμιση όπως μηχανικούς, κατασκευαστές, μελετητές, κ.α. Η πράξη «C-IZEBs» υλοποιείται μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Interreg V-A Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020 υπό τον ειδικό στόχο 2.1 «Αύξηση της εξοικονόμησης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια». Για την υλοποίηση της Πράξης συνεργάζονται το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, κύριος δικαιούχος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, και ο Δήμος Ηρακλείου.

Η Πράξη στοχεύει στη δημιουργία πρότυπων ευφυών σχολικών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στις νέες συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα στις σχολικές αίθουσες, που διαμορφώνονται ως απόρροια της πρόσφατης πανδημίας. Στο πλαίσιο της Πράξης πραγματοποιείται επίσης πιλοτική ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων, του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ στο Πλατύ Αγλαντζιάς στην Κύπρο και του Γυμνασίου & Λυκείου Αγίου Μύρωνα στο Ηράκλειο Κρήτης, στα οποία εγκαθίστανται επίσης σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

H ημερίδα ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Επίκ. Καθ. Αιμίλιο Μιχαήλ, διευθυντή του Εργαστηρίου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων», τον κ. Κωνσταντή Κωνσταντή, Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, τον κ. Νικόλαο Μεγάλεμο, Πρόεδρο Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, και την κα. Ρέα Στεφάνου, Ανώτερη Μηχανικό στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ακολούθησε παρουσίαση από τον κ. Αντρέα Κυριακίδη, ερευνητή στο Εργαστήριο «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων», για την Πράξη C-IZEBs, τους στόχους και της προτεραιότητες. Στη συνέχεια ο Επίκ. Καθ. Αιμίλιος Μιχαήλ και η Δρ. Χρύσω Ηρακλέους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορά τη θερμική άνεση και την ενεργειακή συμπεριφορά των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων της Κύπρου. Οι παρουσιάσεις της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την κα. Ειρήνη Κυρίτση, ερευνήτρια στο Εργαστήριο «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων», η οποία παρέθεσε στο κοινό τα πρότυπα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων που υιοθετούνται από τα αποτελέσματα της πράξης C-IZEBs.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχαν ο Επίκ. Καθ. Αιμίλιος Μιχαήλ εκ μέρους του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο κ. Κωνσταντής Κωνσταντή, πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ο κ. Νικόλαος Μεγάλεμος, πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και η κα. Ρέα Στεφάνου, ανώτερη μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Δρ. Απόστολο Μιχόπουλο, Αναπληρωτή Διευθυντή του Εργαστηρίου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων». Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

−   Το τυπικό σχολικό κτίριο της Κύπρου εμφανίζει μειωμένη θερμική άνεση, ποιότητα αέρα και οπτική άνεση.

−   Το σχολικό κτίριο οφείλει να αποτελεί πρότυπο παράδειγμα εκπαίδευσης και σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

−  Το σχολικό κτίριο οφείλει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες μάθησης και εκπαίδευσης.

−   Οι αποφάσεις πολιτικής που αφορούν και καθορίζουν τις μελλοντικές συνθήκες εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες οφείλουν να ακολουθούν τις αρχές του ορθολογισμού, της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της ανάλυσης κόστους οφέλους και προφανώς να βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση.

−  Τα αποτελέσματα της πράξης καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή παθητικών μέτρων όπως η θερμομόνωση και σκίαση σε συνδυασμό με ήπια ενεργητικά όπως οι ανεμιστήρες οροφής και ο μηχανικός εξαερισμός επιλύουν σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων και προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση στις νέες γενναίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την πράξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα: https://cizebs.eu/

Πληροφορίες: Εργαστήριο Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τηλέφωνο: + 357 2289 2981

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: michopoulos.apostolos@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











406