Το τελικό συνέδριο του έργου «Δίκτυο για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες» (NetMAR) έλαβε χώρα σε υβριδική μορφή (αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και διαδικτυακά) στις 4 Δεκεμβρίου 2023. Το εν λόγω συνέδριο περιλάμβανε χαιρετισμούς από διάφορους αξιωματούχους, την πρώτη επίσημη παρουσίαση του επιστημονικού περιοδικού του δικτύου, μια στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στις εμπειρίες των νέων ερευνητριών/τών του δικτύου, την εκτέλεση του μουσικού έργου Passage, παρεμβάσεις από τους εταίρους του NetMAR, και ομιλίες από τη Διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Μπάμπεργκ και τη Διευθύντρια των Παλατιών και Κήπων στην περιοχή Baden-Württemberg στη Γερμανία.
Ο πρώτος χαιρετισμός της εκδήλωσης δόθηκε από την αξιότιμη Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρ Λίνα Κασσιανίδου, η οποία χαιρέτισε την ολοκλήρωση του NetMAR και παρουσίασε τη σημασία του για το σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο, για την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο του πεδίου των Μεσαιωνικών Σπουδών και για τη δημιουργία σημαντικών διεθνών συνεργασιών που θα διαρκέσουν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, παρουσίασε τη σημαίνουσα επίδραση του NetMAR στην πρόοδο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πεδίο των Μεσαιωνικών Σπουδών, καθώς και στην εκπαίδευση των νέων ερευνητριών/τών, και στην προώθηση και διατήρηση της κυπριακής και ευρωπαϊκής μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Μαριλένα Καρυολαίμου, παίρνοντας το λόγο συνεχάρη όλες/ους τις/τους συνεργάτιδες/τες για την επιτυχία του NetMAR, δίνοντας έμφαση στις επιτυχίες-σταθμούς του προγράμματος, το διεπιστημονικό του χαρακτήρα και το ρόλο του ως φορέα καινοτόμου έρευνας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Ακολούθως, η συντονίστρια του NetMAR, Δρ Σταυρούλα Κωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσημα την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού Eventum: A Journal of Medieval Arts and Rituals (https://riviste.unimi.it/index.php/eventum), του οποίου είναι η αρχισυντάκτρια. Το Eventum, το σημαντικότερο παραδοτέο του NetMAR, είναι ένα διεθνές, διεπιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης με σύστημα «διπλής-τυφλής ανώνυμης κρίσης». Το πρώτο τεύχος του περιοδικού είναι ειδικά αφιερωμένο στις προσκυνηματικές τέχνες και τελετουργίες.
Η στρογγυλή τράπεζα των νέων ερευνητριών/τών, με συντονίστρια την Επιστημονική Λειτουργό του NetMAR Δρ Άνδρια Ανδρέου, ανέδειξε τις εμπειρίες των νέων ερευνητριών/τών με το Δίκτυο. Η Δρ Elisabetta Barili, η Δρ Μαρίνα Ηλία, η Anna-Maria Ernesti, η Gerlinde Gangl, η Χρυστάλλα Λοΐζου, η Sara Moure López, και ο Σάββας Μαυροματίδης εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο το NetMAR διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη νέων προοπτικών καριέρας, καθώς και των δυνατοτήτων τους.
Μια ακόμη καίρια πτυχή του συνεδρίου ήταν η πρώτη δημόσια εκτέλεση μιας σύντομης μουσικής σύνθεσης για βιολί και πιάνο με τον τίτλο Passage και συνθέτη τον Nils Holger Petersen – σημαντικό συνεργάτη της ομάδας του NetMAR, ο οποίος συνέθεσε το Passage για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Το Passage εκτέλεσαν ο Petersen (πιάνο) και ο Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί), Project Manager του NetMAR.
Οι ευρωπαίοι εταίροι του NetMAR από τα πανεπιστήμια της Νοτίου Δανίας και Μπάμπεργκ στη Γερμανία, Καθηγητής Lars Boje Mortensen και Ομότιμη Καθηγήτρια Ingrid Bennewitz, εξήγησαν με ποιους τρόπους το NetMAR επέδρασε θετικά και καθοριστικά στα πανεπιστήμιά τους και δημιούργησε ουσιώδεις και διαρκείς συνεργασίες.
Στην κεντρική της ομιλία η Δρ Bettina Wagner παρουσίασε την ανεκτίμητης αξίας αρχειακή κληρονομιά του Μπάμπεργκ, που φυλάσσεται στην κρατική βιβλιοθήκη της πόλης, και εξήγησε το ενδιαφέρον υπόβαθρο μερικών από τα μοναδικά χειρόγραφα της βιβλιοθήκης.
Η Patricia Alberth, σε μία επίσης ενδιαφέρουσα κεντρική ομιλία, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαχείριση των παλατιών και των κήπων του Baden-Württemberg, καθώς και τα αναχαιτιστικά μέτρα που λαμβάνονται έτσι ώστε να επιτευχθεί βιωσιμότητα στη διατήρηση και χρήση αυτών των μνημείων και κήπων.
Τέλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σταυρούλα Κωνσταντίνου ευχαρίστησε όλες/ους τις/τους συνεργάτιδες/τες του NetMAR για την ενθουσιώδη και καθοριστική συνεισφορά τους στο πρόγραμμα που οδήγησε σε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το NetMAR αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο στο πλαίσιο του οποίου ομάδα ερευνητριών/τών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συντονίστρια τη Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες Δρα Σταυρούλα Κωνσταντίνου συνεργάζεται στενά με δύο Ευρωπαϊκά Κέντρα Αριστείας διεθνούς εμβέλειας: το Κέντρο για τη Μεσαιωνική Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Νοτίου Δανίας και το Κέντρο για Μεσαιωνικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Bamberg στη Γερμανία. Tο δίκτυο εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μεσαιωνικών τεχνών (εικαστικών, του λόγου και της αναπαράστασης) και τελετουργιών και τις σύγχρονές τους επιδράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΝetMAR, καθώς και για το τελικό του συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημή του ιστοσελίδα https://www.ucy.ac.cy/netmar/.