Ολοκλήρωση του Ερευνητικού Προγράμματος Level UP
Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου “Setting the ground for a multi-level approach on developing soft skills in Higher Education (Level UP)”, του οποίου κύριος στόχος ήταν η ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια ανάπτυξης εγκάρσιων/ήπιων δεξιοτήτων σε φοιτητές/ριες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το έργο υλοποιήθηκε από κοινοπραξία Πανεπιστημίων από 4 χώρες της Ε.Ε. (Κύπρος – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ολλανδία- Vrije Universiteit Amsterdam, Ισπανία- Universidad de Jaén και Ελλάδα-Πανεπιστήμιο Κρήτης), και μιας εταιρείας αναδυόμενων τεχνολογιών (Κύπρος-Silversky3D Technologies). Υπεύθυνη συντονίστρια του έργου ήταν η Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου (Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Το έργο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2023 και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus +, Βασική Δράση 2, Στρατηγικές Συμπράξεις στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Εθνική Υπηρεσία: ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης).
Σύντομη περιγραφή του Έργου:
Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στη μείωση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας και την προσαρμοστικότητα στον 21ο αιώνα. Αν και οι φοιτητές/τριες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφοιτούν συνήθως με εξαιρετικές ακαδημαϊκές και τεχνικές δεξιότητες, συζητείται σε μεγάλο βαθμό εάν έχουν αναπτύξει επαρκώς, εγκάρσιες δεξιότητες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την επιτυχία και ευημερία τους. Αυτές περιλαμβάνουν την ικανότητα συνεργασίας, τη θετική κοινωνική συμπεριφορά, την αποτελεσματική επικοινωνία, την καινοτομία και δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, καθώς και την προσαρμοστικότητα, ως πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απαιτήσεων.
Κύριοι πυλώνες δράσης του έργου ήταν α) η ενίσχυση της ενημερότητας για τις εγκάρσιες δεξιότητες των φοιτητών/τριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, β) η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων για την κατάρτιση εγκάρσιων δεξιοτήτων, και γ) η δημιουργία ενός προτεινόμενου πλαισίου ανάπτυξης, μέσα από μια κλιμακωτή μέθοδο αύξησης αυτών των δεξιοτήτων.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, πέραν των 1000 εκπροσώπων από φορείς (ακαδημαϊκό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό πανεπιστημίου, φοιτητές/ριες, εκπρόσωποι του εργοδοτικού τομέα, εκπρόσωποι από δημόσιους οργανισμούς) είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά σε δράσεις του έργου, όπως διαβουλεύσεις, πιλοτικές δοκιμές του νέου υλικού, και συν-σχεδιασμό του προτεινόμενου πλαισίου εκπαίδευσης.
Τα τελικά παραδοτέα του έργου είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του έργου https://level-up-project.eu/ .
Οι εργασίες του έργου αναμένεται να επεκταθούν μέσα από μια δεύτερη δράση, το έργο Erasmus +, “Multimodal Approach for Social-emotional learning in HEI (MASH-up n’ HEI)” (2021- 2025), κατά το οποίο θα δοθεί έμφαση στο πως διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, δίνοντας έμφαση σε φοιτητές/ριες με μαθησιακές προκλήσεις.
Πληροφορίες: Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου, email: panayiotou.georgia@ucy.ac.cy
Δρ. Μάριος Θεοδώρου, email: theodorou.marios@ucy.ac.cy