Έρευνα από την Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες στο Πανεπ. Κύπρου


Πώς αλληλεπιδρούν οι Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες 

Η Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ) του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε το 2021, διεξάγει έρευνα που αφορά την αλληλεπίδραση εικαστικών, λογοτεχνικών και παραστατικών τεχνών με πολιτικές, αυτοκρατορικές, ηγεμονικές, θρησκευτικές, δημόσιες και ιδιωτικές τελετουργίες του μεσαιωνικού κόσμου. Παράλληλα εξετάζονται οι ποικίλες επιδράσεις και εκφάνσεις μεσαιωνικών τεχνών και τελετουργιών στον σύγχρονο ευρωπαϊκο πολιτισμό.

Η διεπιστημονική έρευνα που διεξάγεται στην ΕΜοΜεΤ έχει ως βασικό στόχο της να φέρει στην επιφάνεια και να καλύψει σε μεγάλο βαθμό ένα σημαντικό ερευνητικό κενό, αναδεικνύοντας την ανάγκη της συνεξέτασης όλων των μεσαιωνικών τεχνών και της αλληλεπίδρασής τους με τις τελετουργίες. Μέσα από μια τέτοια ολιστική προσέγγιση η ΕΜοΜεΤ συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην καλύτερη κατανόηση τόσο του μεσαιωνικού κόσμου, όσο και των σύγχρονών του επιδράσεων. Παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια πτυχές του μεσαιωνικού πολιτισμού που διαφορετικά θα έμεναν αθέατες. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως η κυπριακή και η ελληνική, να έλθουν αντιμέτωπες με την πλούσια μεσαιωνική τους κληρονομία, την οποία όχι μόνο βλέπουν και γνωρίζουν, αλλά μαθαίνουν πως να φροντίζουν και να διαφυλάσσουν. Έτσι, η ΕΜοΜεΤ συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Cultural Heritage for the 21st Century).

Η ΕΜοΜεΤ είναι μοναδική στο είδος της όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής της, αλλά και γιατί λειτουργεί ως ένας διεπιστημονικός χώρος, ο οποίος φιλοξενεί όλες τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Φιλολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλωσσολογία, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Θεολογία, Κλασικές Σπουδές, Μεσαιωνικές Σπουδές, Ανθρωπολογία, Μουσικολογία, Εικαστικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Πολιτισμικές Σπουδές) που εκπροσωπούνται τόσο από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις/τους μεταδιδακτορικές/ούς τους συνεργάτιδες/ες, όσο κι από επιστήμονες του εξωτερικού με τις/τους οποίους συνεργάζεται η Μονάδα.

Η ΕΜοΜετ έχει το δικό της διεθνές διεσπιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Eventum: A Journal of Medieval Arts & Rituals (https://riviste.unimi.it/index.php/eventum). Έχει επίσης συντονίσει επιτυχώς ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Network for Medieval Arts & Rituals, https://www.ucy.ac.cy/netmar/) στο πλαίσιο του οποίου συνεργάστηκε στενά με το Κέντρο Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Νοτίου Δανίας και το Κέντρο Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Επιπλέον, η ΕΜοΜεΤ έχει συντονίσει προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), προγράμματα Λεβέντη και προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πληροφορίες: https://www.ucy.ac.cy/cemar/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










408