Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων» στο Πανεπ. Κύπρου


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής του πολιτικής και της δέσμευσής του να καταστεί ένα ενεργειακό πράσινο και αειφόρο Ίδρυμα ενισχύει την ενεργειακή του υποδομή. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων» δυναμικότητας 5 MW με την εταιρεία "Ergo Home Energy Ltd". Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  «Θάλεια 2021-2027.  

Οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Πανεπιστημίου, ξεκίνησαν το  2011 επί Πρυτανείας του  Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη με τη συμβολή των ειδικών εμπειρογνωμόνων του ιδρύματος, του Καθηγητή Γεώργιου Η. Γεωργίου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ,του Μηχανολόγου Μηχανικού των Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνου Χαραλάμπους και των αείμνηστων Καθηγητών Ανδρέα Αλεξάνδρου του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής και Ηλία Κυριακίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Με αφοσίωση στην κατασκευή του έργου σε ένα γεωγραφικό σημείο με συμβολισμούς για το μέλλον της πατρίδας μας, υπογράφηκε την Τρίτη που μας πέρασε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου με την πολύτιμη συνεργασία και συνδρομή των Πρυτανικών Αρχών, των συλλογικών σωμάτων του πανεπιστημίου, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του  Τομέα Συμβάσεων και Αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 λειτούργησε στην Πανεπιστημιούπολη το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο «Φαέθων», στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης. Η συνολική ισχύς των υφιστάμενων συστημάτων είναι 436 kWp. Το φωτοβολταϊκό πάρκο «Απόλλων»  αναμένεται να παράγει ετησίως 9,0 GWh καθαρής ενέργειας που αντιστοιχεί με το 60% των σημερινών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Πανεπιστημιούπολης. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 5ΜW καθώς και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, χωρητικότητας 2,35 ΜWh. Το Πανεπιστημίου Κύπρου εκτιμά ότι με τη λειτουργία και τη χρήση των νέων κτηριακών υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη θα είναι δυνατή (και με την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας) η ανάπτυξη και της δεύτερης φάσης με την αύξηση της ισχύος του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας καθιστά το έργο πρωτοποριακό, καθότι θα είναι η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση τέτοιου συστήματος στην Κύπρο, και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του μελλοντικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας  της Πανεπιστημιούπολης συντείνοντας έτσι στον εξηλεκτρισμό των συστημάτων ενέργειας, και της απεξάρτησής τους από ορυκτά καύσιμα. Αναμένεται ότι το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, θα επιφέρει μείωση περίπου €2 εκατ.  στους λογαριασμούς ενέργειας του ιδρύματος και θα μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 6.100 τόνους, ετησίως.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Αναστασίου, σημείωσε  πως το έργο είναι κομβικής σημασίας στην πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση και το μηδενικό αποτύπωμα καθαρών εκπομπών θερμοκηπίου για τον Οργανισμό, καθώς και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων αφού θα καλύπτει  πέραν του 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Πανεπιστημιούπολης. Το Πανεπιστήμιο είπε, πράττει αυτά που διδάσκει: περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα.

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο χώρος διδασκαλίας και έρευνας, αλλά και ένας χώρος – πρότυπο, ως προς τη λειτουργία του, με μέριμνά του να επιδρά θετικά στην κοινωνία δίνοντας το παράδειγμα, το ρυθμό και την κατεύθυνση για το μέλλον. Όσον αφορά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το φωτοβολταϊκό πάρκο τόνισε ότι πρόκειται για  μία συμβολική συγκυρία και όσο εύκολο και να φαντάζει το εγχείρημα ανέγερσης του φωτοβολταϊκού πάρκου, χρειάστηκε χρόνος και αμέριστη συλλογική προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η κατασκευή του στη Νεκρή Ζώνη. Σημείωσε ότι πρόκειται για μία ιστορική συγκυρία: «Γεωγραφικά κτισμένη πλησίον της γραμμής που χωρίζει την πατρίδα μας, η Πανεπιστημιούπολη και συνακόλουθα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα συμφιλίωσης. Οι αρχές και οι αξίες του ακαδημαϊκού ιδρύματος αποτελούν τον φάρο της νέας γενιάς για συνεργασία, συμβίωση και κοινή πρόοδο όλων των κοινοτήτων της Κύπρου μαζί.».

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρημοτοδότησης της ΕΕ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










312