Επετειακό αφιέρωμα στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων της 25ης Απριλίου του 1974 και στις παγκόσμιες επιπτώσεις της, στην ευρύτερη ιστορία της Πορτογαλίας, όπως και στις σχέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Κύπρου εστίασαν η Α. Ε. η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Sequeira και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Thomas Fischer, σε μια επετειακή δράση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ανήμερα της επετείου με τίτλο «Guns and carnations: Portugal 1974 - 50 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε την Πρέσβη της Πορτογαλίας, και τον δημοσιογράφο–συγγραφέα για την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνοντας ότι τη συγκεκριμένη ημέρα της 25ης Απριλίου γιορτάζουμε την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσα από την εξέγερση του λαού της Πορτογαλίας κατά της δικτατορίας.  Στον χαιρετισμό του παρέθεσε τον κεντρικό στίχο του τραγουδιού που μεταδόθηκε εκείνη την ημέρα από τη Στρατιωτική Κίνηση των Πορτογαλικών Ένοπλων Δυνάμεων «Ο λαός είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη εξουσία», σηματοδοτώντας την έναρξη της επανάστασης και εκφράζοντας τη βούληση του λαού για ελευθερία από το φασιστικό καθεστώς. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολλαπλές εταιρικές σχέσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με Πορτογαλικά Πανεπιστήμια, καθώς και στις σημαντικές ανταλλαγές κινητικότητας ακαδημαϊκών και φοιτητών/τριών.

Η Πρέσβης της Πορτογαλίας, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κύπρου για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, μίλησε για την Επανάσταση των Γαρυφάλλων και τη σημαντικότητά της σήμερα, μετά από 50 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η αυτή έδωσε τέλος στη δικτατορία και τον αποικιοκρατικό ιμπεριαλισμό, την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, τη καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως και τη περιορισμένη κοινωνική κινητικότητα και την ανισότητα, οδηγώντας στην πορτογαλική μετάβαση, στη δημοκρατία και στο τέλος του Πορτογαλικού Αποικιοκρατικού Πολέμου. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από επίσης 50 χρόνια στην Κύπρο, το 1974, οδηγώντας στη διαίρεση  του νησιού.

Ο πορτογάλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφερόμενος στην Επανάσταση της 25ης Απριλίου του 1974, τόνισε ότι ήταν «μια επανάσταση με μουσική και γαρύφαλλα και σχεδόν καθόλου αιματοχυσία», με τρεις κύριους στόχους: τη δημοκρατία, την αποαποικιοποίηση και την ανάπτυξη». Μοιράστηκε με το κοινό τις δικές του μνήμες από την Επανάσταση και το κράτος της Πορτογαλίας, καθώς και τη σημασία αυτής της εξέγερσης για τον ίδιο ως φοιτητή τότε. Παρόλο που το μήνυμα μέσω του ραδιοφώνου, είπε, επέβαλλε στους κατοίκους της Λισαβόνας να μείνουν στα σπίτια τους, εντούτοις χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους και αναμείχθηκαν με τους στρατιώτες των επαναστατών, βάζοντας γαρύφαλλα στις κάνες των όπλων τους.  Έξι ώρες μετά το καθεστώς είχε καταρρεύσει, με την επανάσταση, ανέφερε, να σημειώνει μόλις 4 νεκρούς.

Μετά το πέρας των ομιλιών της κας Sequeira και του κ. Fischer, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Συντονιστής της  εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην τιμητική αυτή αφιέρωση για την Πορτογαλία παρέστησαν πολλοί πρέσβεις ξένων διπλωματιών στην Κύπρο, πλήθος κόσμου, φοιτητές και φοιτήτριες.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










302