Ο παιδαγωγικός καύσωνας στον χώρο της Νηπιοσχολικής Εκπαίδευσης


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*

Αποφοιτήσεις, μικρών και μεγάλων, μεγάλα λόγια από αξιωματούχους, προσδοκίες και επαγγελματικές αναζητήσεις είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας αυτές τις μέρες. Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι γονείς που είναι στη διαδικασία μετάβασης με τα παιδιά τους, ψάχνοντας τα κατάλληλα εκπαιδευτικά κέντρα για την επόμενη χρονιά. Με αυτά που λέγονται, φαίνεται πως η Νηπιοσχολική Εκπαίδευση βιώνει έναν παιδαγωγικό καύσωνα.

Εργασιακά ζητήματα

Yπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη βρεφονηπιαγωγών και νηπιαγωγών ώστε να στελεχώσουν τις δομές… έψαξαν λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, για την κάθοδο νηπιαγωγών ωστόσο οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν όπως είπε λόγω των υψηλών κοστών των ενοικίων και της διαβίωσης...” (https://dialogos.com.cy/foyl-oi-vrefonipiakoi-stathmoi-prokyptoyn-sovara-provlimata-opos-elleipsi-ypodomon/)

Σχολιάζοντας το πιο πάνω απόσπασμα θα ήθελα να αναφέρω ότι μόνο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, το πρόγραμμα νηπιαγωγών αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 50 νηπιαγωγοί. Υπάρχουν φυσικά και τα ιδιωτικά ανώτερα ιδρύματα της Κύπρου καθώς και τα ιδρύματα στην Ελλάδα, απ’ όπου αποφοιτούν πολλοί/ές κύπριοι/ες φοιτητές/τριες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Είναι το πρόβλημα η έλλειψη εκπαιδευτικών ή μήπως οι εργασιακές συνθήκες, όπως το ωράριο, ο μισθός, οι απαιτήσεις κτλ.;

Η νηπιαγωγός, από όποια χώρα και να έρχεται, είναι μια επιστήμονας, η οποία έχει αφιερώσει τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια να μελετήσει, να εκπαιδευτεί για να μάθει να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις απαιτήσεις της παιδαγωγικής πρακτικής. Η αγορά εργασίας θα πρέπει να σέβεται τον επαγγελματισμό της και όχι να μπαίνει σε «παιχνίδια εξαγοράς». Δεν θέλω, και ελπίζω κανείς να μην κάνει τον παραλληλισμό με το φτηνό εργατικό προσωπικό που αξιοποιείται σε άλλες υπηρεσίες, γιατί αυτό θίγει ηθικά και επιστημονικά τις/τους συναδέλφους από την Ελλάδα.

Επιστημονικά Ζητήματα

Έγινε, όπως αναφέρεται στο ηχητικό (https://dialogos.com.cy/foyl-oi-vrefonipiakoi-stathmoi-prokyptoyn-sovara-provlimata-opos-elleipsi-ypodomon/), πρόταση, τα 6 βρέφη με μια βρεφοπαιδαγωγό να γίνουν τουλάχιστον 7, ώστε περισσότεροι γονείς να έχουν πρόσβαση σε κέντρα εκπαίδευσης και φροντίδας.

ΕΥΤΥΧΩΣ αυτή η πρόταση δεν πέρασε. Η παιδαγωγική των βρεφών και η ποιοτική εκπαίδευση έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, η μικρή αναλογία εκπαιδευτικού και παιδιού είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιότητας που προφέρει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Είναι η αύξηση του αριθμού των βρεφών σε μια τάξη η λύση; Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα όταν αυξάνουμε τον αριθμό των βρεφών σε μια τάξη;

Δεν είναι αρκετό να βρούμε θέσεις για τα βρέφη, πρέπει να είμαστε υπόλογοι για την ποιότητα των εμπειριών που θα τους προσφέρουμε. Δεν σταθμεύονται τα βρέφη αλλά φοιτούν σε κέντρα φροντίδας και εκπαίδευσης που τους προσφέρουν οργανωμένες και κατάλληλες εμπειρίες, στη βάση των αναπτυξιακών και μαθησιακών τους αναγκών.

Είναι ευθύνη του κράτους και όλων των εμπλεκόμενων φορέων να λάβουν τα σωστά μέτρα για να ανταποκριθούν θετικά και κατάλληλα στις ανάγκες των νέων εργαζομένων γονιών.  Η ποιότητα, τόσο στην παιδαγωγική πρακτική, όσο και στα εργασιακά ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας.

*Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1539