«Καλούμε το ΙδΕΚ να επανεξετάσει και να αναιρέσει αυ τη διάκριση σε αυτή την πρόσκληση για Νησίδες Αριστείας, διασφαλίζοντας ότι οι ερευνητικές προτάσεις επιλέγονται για χρηματοδότηση με βάση την ποιότητα και τη συνεισφορά τους στην επιστημονική γνώση και την κοινωνία».
Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρουμ αναφέρει:.
«Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολουθώντας προσεκτικά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και συζητήσεις στον ακαδημαϊκό και δημόσιο χώρο με αφορμή την ερευνητική πρόσκληση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ), θεωρεί υποχρέωσή της να εκφράσει δημόσια την έντονη αντίθεσή της στη διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων.
Η ανακοίνωση του ΙδΕΚ, επικαλούμενη την Εθνική Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας 2024-2026, ισχυρίζεται ότι επιδιώκει τη μείωση του χάσματος μεταξύ των δημόσια και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών οργανισμών. Ωστόσο, δεν εξηγεί πειστικά πώς η διάκριση αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα έρευνας στους ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς χωρίς συνοδευόμενα στοχευμένα μέτρα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των περισσοτέρων εξ αυτών. Αυτή η πρωτοφανής διάκριση αντιβαίνει στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως το νόημα της ερευνητικής αριστείας. Η αναφορά σε αριθμητικά ποσοστά από το ΙδΕΚ απλώς επιβεβαιώνει το ποιοτικό χάσμα στο ερευνητικό οικοσύστημα, χωρίς να εξηγεί πώς η επιδιωκόμενη διάκριση στην εν λόγω πρόσκληση, με κριτήριο την αριστεία, μειώνει ή επιλύει προβλήματα.
Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ερευνητικές πολιτικές της είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κοινωνικές στρεβλώσεις και ανισότητες και υποστηρίζουμε μέτρα που εισάγονται για να αναιρέσουν ή να μειώσουν τον αντίκτυπό τους, εντούτοις η εισαγωγή μιας τέτοιας διάκρισης υπονομεύει τη θέση της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα και μειώνει τη δυνατότητα των δημοσίων πανεπιστημίων να ανταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνίας, προσφέροντας εκπαίδευση και έρευνα που ωφελούν το δημόσιο συμφέρον, δεσμευμένα στις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ίσης πρόσβασης.
Καλούμε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου να επανεξετάσει και να αναιρέσει αυτή τη διάκριση σε αυτή την πρόσκληση για Νησίδες Αριστείας, διασφαλίζοντας ότι οι ερευνητικές προτάσεις επιλέγονται για χρηματοδότηση με βάση την ποιότητα και τη συνεισφορά τους στην επιστημονική γνώση και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα υποστηριχθεί πραγματικά η αριστεία και θα προαχθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, προς όφελος της κοινωνίας και της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Η έκκληση αυτή γίνεται με την ελπίδα να συμβάλει σε έναν γόνιμο διάλογο με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη της έρευνας στην Κύπρο, για την οποία το ποσοστό των εθνικών πόρων που αφιερώνεται εξακολουθεί να παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκριση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα»..