Προσκεκλημένη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου
Το Διεθνές Οικολογικό Συνέδριο Halki Summit VI με θέμα «Ύδωρ: πνεύμα και επιστήμη», το οποίο αποτελεί μέρος μιας καταξιωμένης σειράς συναντήσεων που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 2012, πραγματοποιήθηκε από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη. Αυτές οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του διεπιστημονικού και διαθρησκευτικού διαλόγου για το περιβάλλον.
Το φετινό συνέδριο, οργανώθηκε από τον πατέρα Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου και εκτελεστικό διευθυντή του Huffington Ecumenical Institute στο Hellenic College Holy Cross σε συνεργασία με το Θερινό Σχολείο "Νερό και Απόβλητα" του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο συνέδριο συμμετείχαν ιεράρχες, κληρικοί, θεολόγοι, και προσκεκλημένοι από το Πατριαρχείο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Προσκεκλημένη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, η οποία μίλησε για τις καινοτόμες μεθόδους αλλά και για τις προκλήσεις που σήμερα υπάρχουν σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν η διαχείριση των υδάτινων πόρων εν μέσω της κλιματικής κρίσης, ενώ τονίστηκε η πνευματική σημασία του νερού στον χριστιανισμό, και ιδιαίτερα στην Ορθοδοξία. Την έναρξη των εργασιών ευλόγησε η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απηύθυνε κεντρική ομιλία για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στη σύγχρονη εποχή, συνδέοντας τον ορθόδοξο θεολογικό λόγο με τις επιστημονικές προσεγγίσεις.
Το πρωί της Παρασκευής, 30 Αυγούστου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της προσφάτως ανακαινισμένης Πατριαρχικής Αστικής Σχολής Μαρασλή. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες οικολογικές πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, όπως τα εννέα διεπιστημονικά Οικολογικά Συμπόσια σε απειλούμενα υδάτινα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Υπογράμμισε ότι το Halki Summit VI προωθεί και συμπυκνώνει αυτήν τη συσσωρευμένη ανεκτίμητη εμπειρία, δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να ασχοληθούν με ένα ευρύ φάσμα θεολογικών και επιστημονικών θεμάτων σχετικά με το νερό και τη σημασία του για την ανθρωπότητα. Τόνισε την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση στο νερό, βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναφέροντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κρίση του νερού και προκαλεί μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των υδάτινων πόρων, επηρεάζοντας τόσο τα οικοσυστήματα όσο και τις ανθρώπινες κοινότητες. Υπογράμμισε τη σημασία των καινοτόμων πρακτικών διαχείρισης του νερού και των βιώσιμων τεχνικών καλλιέργειας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι μόνο μέσω συλλογικής δράσης και καινοτόμων λύσεων μπορούμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο για τις μελλοντικές γενιές.
Το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, το συνέδριο συνέχισε τις εργασίες του στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Την έναρξη των εργασιών τίμησε με την παρουσία του ο Καθηγούμενος της Σχολής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού, κ. Κασσιανός, ο οποίος χαιρέτισε και καλωσόρισε τους συνέδρους.