Μνημόνιο Συνεργασίας Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Κύπρου και Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας Παν. Zhejiang Κίνας


Τελετή Δωρεάς Βιβλίων με τίτλο “The Complete Works of Paintings of the Qing Dynasty”

Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας υπογράφτηκε την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, μεταξύ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και της Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Hangzhou στην Κίνα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Zhejiang, η Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια Chen Hong. Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρευρέθηκε εκ μέρους του ΠΚ ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιτζάκης καθώς και ακαδημαϊκοί και διοικητικό προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής, της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων και του Ινστιτούτου Κομφούκιου του ΠΚ. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Zhejiang παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου και εννιαμελής αντιπροσωπεία από ακαδημαικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και ο Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο. 

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για την ανάληψη κοινών ερευνητικών δράσεων, καθώς και για την ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού για σκοπούς διδασκαλίας και έρευνας, και την ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο των σπουδών τους.

Δωρεά βιβλίων

Το Πανεπιστήμιο Zhejiang, στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας του με το ΠΚ, προχώρησε στη δωρεά βιβλίων με τίτλο “The Complete Works of Paintings of the Qing Dynasty” από την συλλογή “The Complete Works of Ancient Chinses Paintings Series”. Η δωρεά είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΠΚ, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα από αρχαίους κινέζικους πίνακες σε βιβλία.

Δηλώσεις αξιωματούχων

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης,ανέφερε ότι το ΠΚ διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, ιδιαίτερα με την ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος το 2014. Η υπογραφή της Συμφωνίας, συνέχισε, είναι η αρχή της συνεργασίας μεταξύ των 2 τμημάτων των Πανεπιστημίων, η οποία θα ανθίσει στο μέλλον με γνώμονα τους τομείς της έρευνας, της διδασκαλίας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Προσθέτοντας, ο Αντιπρύτανης, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων των δυο Πανεπιστημίων, θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη των στόχων τους και θα ωθήσει στη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ και άλλων τμημάτων των δυο ιδρυμάτων. Καταλήγοντας, o Αντιπρύτανης, εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για την γενναιόδωρη δωρεά της συλλογής βιβλίων της δυναστείας Qing.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Zhejiang, κ. Zhu Shiqiang, ανέφερε ότι τα δύο Πανεπιστήμια κατατάσσονται σε υψηλή θέση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και φιλοδοξούν με την συνεργασία αυτή να αναπτυχθούν περαιτέρω στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ο κ. Zhu, εξέφρασε παράλληλα τη σημαντικότητα της διεθνοποίησης ως μέσο εξέλιξης και διεύρυνσης των οριζόντων των δυο εθνών. Καταλήγοντας, ο κ. Zhu ενημέρωσε πως η δωρεά της συλλογής βιβλίων της δυναστείας Qing αποτελεί μια από τις καλύτερες και αξιοθαύμαστες συλλογές στην ιστορία της Κίνας.

Τέλος, ο Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων κ. Zhou Yunliang, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία ανάμεσα στα δυο Πανεπιστήμια, ως μια ενέργεια προώθησης της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο πολιτισμών. Σημείωσε πως η βαθιά καλλιτεχνική αξία που περιέχει η συλλογή βιβλίων υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο, παραμένοντας ζωντανή και σχετική. Καταλήγοντας, ο κ. Zhou, ανέφερε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των δυο Σχολών θα επεκτείνει την συνεργασία σε τομείς, όπως την ανταλλαγή ακαδημαϊκών και φοιτητών, την κοινή έρευνα, την ανάπτυξη ακαδημαϊκών προγραμμάτων και την ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










93