25 χρόνια ίδρυσης - 20 χρόνια σπουδών, φοιτητικής ζωής και έρευνας Πολυτεχνική Σχολή Παν. Κύπρου


Διαδραστικά εργαστήρια από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου γιορτάζει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή της και 20 χρόνια σπουδών, φοιτητικής ζωής και έρευνας, και συμμετέχει δυναμικά στη «Βραδιά του/της Ερευνητή/τριας 2024», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, 8:30 - 22:00, στην Κρατική Έκθεση Κύπρου (Α- Περίπτερο 1). Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και προσομοιώσεις, η Σχολή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ζήσει μια μοναδική εμπειρία γνώσης και καινοτομίας, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές ερευνητικές δραστηριότητες που διασυνδέουν τη μηχανική με την τεχνολογία, τις έξυπνες πόλεις, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την υγεία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά σε πειράματα και παρουσιάσεις, να χρησιμοποιήσουν σύγχρονη τεχνολογία και εξοπλισμό και να συνομιλήσουν με τους ερευνητές και τις ερευνήτριες της Σχολής, βιώνοντας από κοντά τον κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται και συντονίζεται από το ΙδΕΚ και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα που υλοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες εταιρείες στην Κύπρο.

Διαδραστικές Δραστηριότητες

Αναδυόμενες τεχνολογίες για ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς (IRIDA Research Laboratory for Communication Technologies): Φανταστείτε ότι έχετε ένα αυτοκινητάκι που λειτουργεί με μπαταρίες. Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να κάνετε αυτό το αυτοκινητάκι να κινείται χωρίς να αλλάζετε μπαταρίες κάθε φορά; Υπάρχει ένα ειδικό κουτί που εκπέμπει αόρατα κύματα, που ονομάζονται ραδιοκύματα, όπως ένας ραδιοφωνικός σταθμός στέλνει μουσική στο ραδιόφωνό σας. Το αυτοκινητάκι διαθέτει ένα μικροσκοπικό μέρος εσωτερικά, το οποίο μπορεί να συλλέξει αυτά τα κύματα και να τα μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια για να το κάνει να κινείται. Στο περίπτερο αυτό, θα ανακαλύψετε μέσα από διαδραστικά πειράματα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό «Powercast», την τεχνολογία ασύρματης μεταφοράς ισχύος που είναι ένας τρόπος αποστολής ισχύος μέσω του αέρα. Επιπλέον, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό “software defined radio” του Εργαστηρίου για να μάθετε για εφαρμογές ασύρματης επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο FM και να παρατηρήσετε φαινόμενα που επηρεάζουν την ποιότητα ενός ασύρματου συστήματος επικοινωνίας.

Μεταϋλικά: Ενισχύοντας την Επόμενη Γενιά Έξυπνων Πόλεων (Πρόγραμμα CEAMS  / Εργαστήριο Ολιστικής Ηλεκτρονικής  του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής σε συνεργασία με την εταιρεία SignalGenerix Ltd): Γνωρίστε από κοντά το μέλλον των έξυπνων πόλεων και δείτε πώς τα μεταϋλικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας και να μεταμορφώσουν τις έξυπνες πόλεις! Μέσα από συναρπαστικά σενάρια, θα δείξουμε πώς αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την αστική ζωή, από τις μεταφορές έως τη μείωση της ρύπανσης και την ενίσχυση των επικοινωνιών. Στο περίπτερο αυτό, θα βρείτε πρωτότυπα μεταϋλικά για επίδειξη και ολοκληρωμένα κυκλώματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό τους. Επιπλέον, μπορείτε να εξερευνήσετε με τη χρήση μικροσκοπίου χειρός, παρατηρώντας σε μεγέθυνση τα μικροσκοπικά κυκλώματα που καθιστούν τα μεταϋλικά τόσο συναρπαστικά.

Η Μηχανική του Μέλλοντος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος): Ανακαλύψτε την έρευνα που διεξάγεται σε θέματα αιχμής, όπως η ενίσχυση ιστορικών κτιρίων, η τρισδιάστατη εκτύπωση μεταλλικών κατασκευών και πολλά άλλα. Από την παράκτια και υπεράκτια μηχανική, έως τη γεωμηχανική, και από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, έως την ανθεκτικότητα των συστημάτων λυμάτων, οι ερευνητές/τριες μας ηγούνται σε τομείς που διαμορφώνουν το μέλλον της μηχανικής και επηρεάζουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Αναπνοή: Το Κλειδί για την Έγκαιρη Ανίχνευση Ασθενειών: Η αναπνοή κρύβει πολλές πληροφορίες για την υγεία μας! Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς τα εκπνεόμενα αέρια και η κίνηση του θώρακα μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση ασθενειών. Μέσα από μια συναρπαστική ζωντανή επίδειξη, θα δείτε πώς ηλεκτρονικοί αισθητήρες και έξυπνα υφάσματα συνεργάζονται για να αποκαλύψουν τα μυστικά της αναπνοής μας!

Βιοδιασπώμενα Ινώδη Σακούλια Φυτωρίου για Οικολογική Καλλιέργεια Δενδρυλλίων (Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Plant Stress Physiology του ΤΕΠΑΚ και τις εταιρείες Elysee Irrigation Ltd και AmaDema Ltd): Οι παραδοσιακές πλαστικές σακούλες φυτωρίου που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή δενδρυλλίων αποτελούνται κυρίως από μη βιοδιασπώμενο πολυαιθυλένιο. Κατά συνέπεια κατά τη φύτευση δενδρυλλίων επιβαρύνουν το περιβάλλον με μεγάλη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων. Μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα PlantNGreen (CODEVELOP-GT/0322/0033), η ερευνητική μας ομάδα αναπτύσσει καινοτόμες βιοδιασπώμενες ινώδεις «πράσινες» σακούλες φυτωρίου που διασπώνται με φυσικό τρόπο προστατεύοντας το περιβάλλον.

Κυκλικά Aνακυκλωμένα Πλαστικά Προϊόντα Βιοάνθρακα από Γεωργικά και Ζωικά Απόβλητα (Εταιρεία Elysee Irrigations Ltd, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, το Ινστιτούτο Κύπρου και τις εταιρείες KTV Green Enterprises Ltd και Agrotech Innovations Ltd): Ελάτε να μάθετε πώς συνδυάζουμε τη βιωσιμότητα με την καινοτομία για να δημιουργήσουμε ανθεκτικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Μέσα από τη χρήση πρόσθετων βιοάνθρακα σε παρθένα και ανακυκλωμένα θερμοπλαστικά υλικά, κατασκευάζουμε «πράσινους» πλαστικούς σωλήνες και εξαρτήματα, με στόχο την ενίσχυση των μηχανικών ιδιοτήτων τους. Μην χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε αυτά τα πρωτοποριακά υλικά και να συζητήσετε μαζί με την ερευνητική μας ομάδα τις δυνατότητες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, για να εντοπίσουμε προκλήσεις και να αναπτύξουμε νέες βιώσιμες λύσεις μέσα από έργα έρευνας και ανάπτυξης. H δραστηριότητα αποτελεί μέρος του έργου AgReComposites (CODEVELOP-AG-SH-HE/0823/0140).

 

Η Πολυτεχνική Σχολή

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί την κορυφαία Πολυτεχνική Σχολή στην Κύπρο με βάση τις διεθνείς κατατάξεις με σημαντικές επιτυχίες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Σχολή διαθέτει 4 δυναμικά Τμήματα (Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής), τα οποία προσφέρουν πρωτοπόρα προγράμματα σπουδών με διεθνή αναγνώριση και ποιοτική διδασκαλία. Η Σχολή προσφέρει 6 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 15 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Μάστερ και 7 Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών, από τα οποία τα είκοσι (20) προσφέρονται σε αγγλική γλώσσα διδασκαλίας. Με 4 ερευνητικά κέντρα (Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ», Ερευνητικό Κέντρο «ΕΜΦΑΣΙΣ», Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ», Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «ΝΗΡΕΑΣ») και πέραν των 70 ερευνητικών εργαστηρίων, η Σχολή διεξάγει έρευνα αιχμής και καινοτομία διεθνούς εμβέλειας. Μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει €160+ εκατομμύρια ευρώ εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα., ενώ έχει εξασφαλίσει 16 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) από τα 32 στην Κύπρο, τοποθετώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.  Ανάμεσα στα ερευνητικά επιτεύγματα της Σχολής περιλαμβάνεται η κατοχύρωση σημαντικών ευρεσιτεχνιών, οι οποίες ξεπερνούν το 50% του συνολικού αριθμού ευρεσιτεχνιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Λόγω της έντονης ερευνητικής δραστηριότητας, η Πολυτεχνική Σχολή διαθέτει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ερευνητική κοινότητα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με πέραν των 300 ερευνητών/τριών. Η προσήλωση του ακαδημαϊκού προσωπικού στην εκπαιδευτική και ερευνητική αριστεία αναγνωρίζεται διεθνώς, με 1 στους/στις 4 ακαδημαϊκούς της Σχολής να βρίσκονται στους/στις 100.000 κορυφαίους/ες επιστήμονες παγκοσμίως (Λίστας Πανεπιστημίου Στάνφορντ).  Η Πολυτεχνική Σχολή διαθέτει διεθνή παρουσία και έχει συνάψει στρατηγικές διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική(π.χ. Texas A&M, University of Southern California, YUFE). Παράλληλα, συνδράμει διαρκώς με καίριες παρεμβάσεις στα δημόσια δρώμενα. Η συμβολή της είναι καθοριστική στη μεταφορά τεχνογνωσίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, της βιοϊατρικής μηχανικής, των κρίσιμων υποδομών, του αστικού σχεδιασμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι νέες υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, με τον μοναδικό τεχνολογικό και ερευνητικό εξοπλισμό τους στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, επαναπροσδιορίζουν τον ορίζοντα της Πανεπιστημιούπολης και δημιουργούν ένα χώρο-τοπόσημο που ενθαρρύνει τη σύγχρονη μάθηση, τη δημιουργική συνεργασία, την έρευνα αιχμής και την καινοτομία.

Περισσότερες Πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις δραστηριότητες της Πολυτεχνικής Σχολής εδώ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











314