Ανοικτός διάλογος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Λουξεμβούργου
Ανοικτός διάλογος πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 29 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με κύριους ομιλητές τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Κόμπο και τον ομόλογό του και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Xavier Bettel, οι οποίοι εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με τη συμβολή των μικρότερων κρατών μελών στην Ε.Ε., τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση και το όραμα για το μέλλον.
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσόρισε τους δύο αξιωματούχους στην πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να προωθεί την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ανέφερε τη σημασία της ένταξης της Κύπρου, όχι μόνο ως εθνικό επίτευγμα, αλλά και ως συνεισφορά στο ευρύτερο πολιτικό και πολιτισμικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία.
Στις τοποθετήσεις τους οι κκ. Bettel και Κόμπος εστίασαν στα πολλαπλά οφέλη που έχουν απολαύσει οι πολίτες της Κύπρου από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως η διευρυμένη ελευθερία κίνησης και η πρόσβαση σε ευκαιρίες σπουδών, εργασίας και επιχειρηματικότητας σε όλη την επικράτεια της Ένωσης. Ως κομβικά οφέλη που συνεισφέρουν στη συνολική ευημερία των πολιτών, υπογραμμίστηκαν η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Κύπρου, η πρόσβαση σε κοινοτικά προγράμματα, καθώς και η υποστήριξη από μηχανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., καθιστώντας την Ένωση έναν φορέα δημοκρατίας και συλλογικότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κ. Κόμπο να επισημαίνει τις γεωπολιτικές αναταραχές, τις αυξανόμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, αλλά και τις εσωτερικές αμφισβητήσεις που απαιτούν από την Ε.Ε. να αποδεικνύει έμπρακτα τη συνοχή και την ανθεκτικότητά της. Αναγνώρισε ότι οι πολλαπλές αυτές κρίσεις αποτελούν δοκιμασίες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τονίζοντας την αναγκαιότητα του διαλόγου και του σεβασμού ανάμεσα στα κράτη μέλη για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ο κ. Bettel υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συνύπαρξης, τονίζοντας ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. ενισχύει τη φωνή της σε διεθνές επίπεδο και της προσδίδει ευκαιρίες επιρροής, παρόλο το μικρό της μέγεθος. «Ως Κύπριοι/ες, πρέπει να αισθάνεστε τυχεροί/ές που ανήκετε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου κάθε κράτος-μέλος, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχει δικαίωμα λόγου και συμβολής στις αποφάσεις που επηρεάζουν το κοινό μας μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανοικτό διάλογο, όπου τέθηκαν καίρια ερωτήματα σχετικά με την πορεία και την προοπτική της Ε.Ε., το ρόλο των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών και τον τρόπο με τον οποίο τα μικρότερα κράτη-μέλη μπορούν να ενισχύσουν τον λόγο και την επιρροή τους. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, και η κα Δώρα Λοϊζίδου, Λέκτορας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, οι οποίες, με τη σειρά τους, τόνισαν τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για τη διάδοση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης και των κοινών αξιών της Ένωσης, ειδικά μεταξύ των νέων.