ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*
Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Βασικές αρχές της παιδαγωγικής των βρεφών (από τη γέννηση-3 χρόνων)» καθώς βρεφοπαιδαγωγοί, ιδιοκτήτριες κέντρων φροντίδας και εκπαίδευσης (ΚΕΦΕ), γονείς, φοιτητές/τριες και ακαδημαικοί βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με κοινό στόχο να μάθουν, να αναστοχαστούν και να οραματιστούν το μέλλον της παιδαγωγικής των βρεφών. Τα βρέφη δε θεωρούνται πια ως άβουλα όντα, αλλά ως άτομα με δικαιώματα και ενεργά μέλη της κάθε κοινότητας στην οποία ανήκουν. Οι παρουσιάσεις έδωσαν μια σφαιρική εικόνα της παιδαγωγικής των βρεφών, από το θεωρητικό στο πρακτικό πλαίσιο.
Η Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου μίλησε για τα Δικαιώματα των Παιδιών και έκανε αναφορά στην έμφαση που δίνει η UNICEF στην υγεία, τη μάθηση και την ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη των μικρών παιδιών μέσα από τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες, με ορίζοντα υλοποίησης τους το 2030. Η Δρ. Ιωσηφίδου ανέφερε ότι όταν η παιδαγωγική των βρεφών εφαρμόζεσαι με τις κατάλληλες επιστημονικές πρακτικές τότε στηρίζει αυτό τον στόχο και επηρεάζει θετικά τόσο την εκπαίδευση, όσο και την κοινωνία. Χαρακτηριστικά έκανε τη σύνδεση με δύο αναφορές «Κάθε μέρα της ζωής μας κάνουμε καταθέσεις στις τράπεζες μνήμης των παιδιών μας» του Charles R. Swindoll και «Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας» του Denis Waitley.
Η παρουσίαση από τους Μαρία Δημητρίου και Νεκτάριο Λανίτη με την ιδιότητα τους ως γονείς κατάφερε να αναδείξει τη σημαντικότητα της παιδαγωγικής των βρεφών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Στη βάση των παιδαγωγικών αρχών του βιβλίου παρέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες, τις αναστοχαστικές τους δράσεις και τις συστηματικές τους προσπάθειες να ανταποκριθούν θετικά στις μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες των βρεφών τους.
Ενώ η παρουσίαση της Κατερίνας Χατζηττοουλή, βρεφοπαιδαγωγού στο Πανεπιστημιακό Σχολείο, ανέδειξε την εφαρμογή της παιδαγωγικής των βρεφών. Μέσα από την παρουσίαση καθημερινών παραδειγμάτων δράσεων, ρουτινών, παιχνιδιών, οργάνωσης του χώρου, επιλογής των παιχνιδιών, ανέδειξε την υλοποίηση των βασικών αρχών της παιδαγωγικής των βρεφών σ’ ένα ΚΕΦΕ, φανερώνοντας τον σεβασμό προς τα βρέφη και την έμφαση στην ανάπτυξη και μάθηση τους.
Τέλος, η συζήτηση ανάμεσα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, φανέρωσε την ανάγκη για μια πιο ουσιαστική έμφαση στη βρεφική περίοδο, για ξεκάθαρες πολιτικές που υποστηρίζουν τόσο τις βρεφοπαιδαγωγούς, όσο και τους γονείς. Αν και έχουν γίνει κάποιες δράσεις υποστήριξης των γονιών, όπως το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης, η έμφαση στην ποιότητα των εμπειριών που προσφέρονται στα βρέφη χρειάζεται συστηματική ενίσχυση.
Γι’ αυτό απευθύνομαι στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με την πρόταση για τη συγγραφή ενός Αναλυτικού Προγράμματος για τα βρέφη (γέννηση- 3 χρόνων), το οποίο με χαρά θα υποστήριζα επιστημονικά.
*Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου