Διάλεξη από τον Εφευρέτη, Καθηγητή Gábor Domokos
Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Δωρεάς ενός μοναδικού Gömböc στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο. Τη δωρεά θα ακολουθήσει η διάλεξη με τίτλο “Natural tilings: From hard rock to soft cells” από τον διακεκριμένο Ούγγρο μαθηματικό και εφευρέτη, Καθηγητή Gábor Domokos. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Συγκλήτου, στον 1ο όροφο του Κτιρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το 2024 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την Ουγγαρία, καθώς εορτάζει την Προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 20 χρόνια ένταξής της στην Ε.Ε., μαζί με την Κύπρο. Μέσα στη χρονιά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας εγκαινίασε τη νέα πρεσβεία της χώρας στην Κύπρο, σηματοδοτώντας την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Ως μέρος αυτής της πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας, η Πρεσβεία της Ουγγαρίας θα δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα μοναδικό Gömböc με σειριακό αριθμό 1992, που συμβολίζει την ημερομηνία εισδοχής των πρώτων φοιτητών/τριών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το Gömböc, που ανακαλύφθηκε το 2007 από τους Ούγγρους μαθηματικούς Καθηγητές Gábor Domokos και Péter Várkonyi οι οποίοι απέδειξαν θεωρητικά την ύπαρξή του. Είναι το πρώτο παράδειγμα ενός τέτοιου σώματος και σχετίζεται με τη γεωμετρία, τη φυσική και τη βιολογία. Επίσης είναι το πρώτο γνωστό ομογενές, κυρτό τρισδιάστατο αντικείμενο που διαθέτει ένα σταθερό και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας, επιστρέφοντας πάντα στη θέση ισορροπίας του. Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη έλυσε ένα μακροχρόνιο μαθηματικό αίνιγμα και έχει προσφέρει βαθιές γνώσεις για φυσικές δομές που «αυτοδιορθώνονται».
Την διάλεξη θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Gábor Domokos, παγκοσμίως αναγνωρισμένος μαθηματικός από το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και την Ερευνητική Ομάδα Μορφοδυναμικής HUN-REN-BME. Με λαμπρή καριέρα σε διακεκριμένα πανεπιστήμια όπως το Cambridge, το Oxford και το Cornell, ο Καθ. Domokos είναι γνωστός για τη σημαντική του συνεισφορά στα μαθηματικά και τη γεωμετρία. Στη διάλεξη ο Καθηγητής θα εξετάσει τα φυσικά μοτίβα κατανομής χώρου, διερευνώντας τη σύνδεση της γεωλογίας με τη βιολογία. Από τις κυβικές συνδυαστικές ιδιότητες των σπασμένων πετρωμάτων έως την εξέλιξη λείων, καμπυλωτών βιολογικών μορφών, όπως το κέλυφος του ναυτίλου, η διάλεξη υπόσχεται να αποκαλύψει συναρπαστικούς δεσμούς μεταξύ μαθηματικών και φυσικού κόσμου.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα: 22894347/44.