Η Στέλλα ήταν ενεργός πολίτης, πίστευε στο μέλλον και στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Ήταν μια άξια κόρη της Κύπρου. Εμείς θα φροντίσουμε το όραμά της να συνεχίσει να ζει, να εμπνέει, να καθοδηγεί και να αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Αγαπημένη οικογένεια της Στέλλας, φίλοι, συνάδελφοι
Αποχαιρετούμε σήμερα τη Στέλλα Μιχαήλ, ένα ξεχωριστό άνθρωπο που φεύγοντας αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές μας. Είμαστε εδώ ενώ δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε τι έχει συμβεί. Οι καρδιές μας είναι βυθισμένες σε έναν πόνο βαθύ, καθώς αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο νέο άνθρωπο, μια άξια ψυχή, γεμάτη καλοσύνη, αφοσίωση και απέραντη αγάπη για τη ζωή και τον κόσμο γύρω της.
Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το αδιανόητο. Η Στέλλα δεν πρόλαβε να ζήσει τα όνειρά της, να γευτεί τις χαρές της μητρότητας, να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν, να χαρεί τη ζωή δίπλα στον Ευθύμιο της, τους γονείς της, τον αδελφό της, τις φίλες και φίλους της, να βιώσει τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής που κάθε νέος άνθρωπος περιμένει με ανυπομονησία. Αυτή η αίσθηση της απώλειας, του ανεκπλήρωτου, είναι τραγική.
Η Στέλλα ζούσε με πάθος για τη γνώση και την πρόοδο, δεν σταματούσε ποτέ να εξελίσσεται και να αναζητά νέες προκλήσεις. Ήξερε να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό της. Η δουλειά της επηρέασε θετικά την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τον κόσμο γύρω της. Με την αγάπη της για το περιβάλλον, με την έντονη δράση της για το κοινό καλό, με το αφοσιωμένο πνεύμα της και την αστείρευτη ενέργεια που τη χαρακτήριζε. Η Στέλλα θα αποτελεί από δω και πέρα φωτεινό πρότυπο όχι μόνο για την επιστημονική της ακεραιότητα, αλλά και για την ανθρωπιά της. Ήταν ένας άνθρωπος που πάντα είχε τη δύναμη να κοιτάζει μπροστά, να ενθαρρύνει τους γύρω της και να προσφέρει χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η πραότητα του χαρακτήρα της, η ευγένεια και το χαμόγελό της θα δίνουν φως που θα καθοδηγεί όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε και να δουλέψουμε δίπλα της.
Λένε πως όταν ένας άνθρωπος φύγει από τη ζωή ψηλώνει ο ίσκιος του και τότε φαίνεται το πραγματικό ανάστημα του. Γι’ αυτό, επιτρέψτε μου να παραθέσω λίγα λόγια για την επαγγελματική πορεία της Στέλλας, καθώς νιώθω ότι όσοι δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν το έργο της, ίσως να μην συνειδητοποιούν πλήρως την αξιοσύνη που κρυβόταν μέσα σε αυτόν τον γλυκό άνθρωπο
Η Στέλλα αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Κρήτης το 2010 με δίπλωμα Μηχανικού Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μελετητικά γραφεία στην Κύπρο, σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, και συμμετείχε στο πρόγραμμα Let’s do it Cyprus. Στα τέλη του καλοκαιριού του 2014, η Στέλλα επικοινώνησε μαζί μου για να εκφράσει το ενδιαφέρον της να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από την πρώτη μας συνάντηση το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ήταν ξεκάθαρο ότι είχα μπροστά μου έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Η λάμψη στα μάτια της και η αποφασιστικότητά της έκαναν εμφανές ότι η Στέλλα δεν έβλεπε τα όρια ως περιορισμούς, αλλά ως προκλήσεις που ανυπομονούσε να ξεπεράσει. Με αστείρευτο ενθουσιασμό, ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στο εργαστήριο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, είχε ήδη ενταχθεί επίσημα στο διδακτορικό πρόγραμμα, ξεκινώντας το ερευνητικό της ταξίδι με απόλυτη προσήλωση και πάθος. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας, απέδειξε την αφοσίωσή της, δουλεύοντας ακούραστα για να ολοκληρώσει τη διατριβή της. Δεν περιορίστηκε μόνο στο ερευνητικό της έργο. Ως βοηθός διδασκαλίας, συνέβαλε στη διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων του Τμήματος, ενώ η παρουσία της ήταν καθοριστική σε επτά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που υλοποιούσε το εργαστήριό μας.
Στο πλαίσιο του διδακτορικού της σχεδίασε και εφάρμοσε διάφορες τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Εφάρμοσε προηγμένες αναλυτικές τεχνικές χημείας αλλά και μικροβιολογίας. Εργάστηκε σε εργαστηριακή αλλά και σε πιλοτική κλίματα, αφού λειτούργησε μεγάλους αντιδραστήρες για όλες αυτές τις τεχνολογίες, αντιμετωπίζοντας πάντα με ψυχραιμία, υπομονή, πείσμα και δημιουργικότητα όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που προκύπταν μέσα από αυτή την έντονα πρωτοποριακή ερευνητική της δραστηριότητα. Όταν ολοκληρώθηκε η ερευνητική της εργασία, προχώρησε στο επόμενο βήμα της καριέρας της, και τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να εργάζεται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ως Υγειονομικός Μηχανικός στην Υπηρεσία Αποχετεύσεων και Ανακύκλωσης. Παράλληλα με τα νέα καθήκοντα της, έγραφε τη διδακτορική της διατριβή, η οποία εξετάστηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο του 2022.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της έρευνας, ταξιδέψαμε μαζί σε διάφορα μέρη του κόσμου, μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η Στέλλα είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως επισκέπτρια ερευνήτρια σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα κατά τη διάρκεια της έρευνας της, αναπτύσσοντας σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες:
- Στη Βόρεια Ιρλανδία, συνεργάστηκε με τον οργανισμό Northern Ireland Water
- Στην Αυστραλία, στο Future Industries Institute του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας
- Στη Γερμανία, στο Karlsruhe Institute of Technology
- Στην Ισπανία, στην Πλατφόρμα Ηλιακών Τεχνολογιών της Αλμερίας
Έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ αυτών βραβείο στον διαγωνισμό φοιτητικών εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Περιβαλλοντικών Εφαρμογών Διεργασιών Προχωρημένης Χημικής Οξείδωσης το 2019 στη Σλοβενία, ενώ δημοσίευσε 8 επιστημονικές εργασίες υψηλού δείκτη απήχησης σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, κάποιες από τις οποίες αποτελούν ορόσημα στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας.
Έχω λάβει συλλυπητήρια μηνύματα για τη Στέλλα μας από κάθε μεριά της γης, γεγονός που αποδεικνύει το βάθος της επίδρασής της στους συνεργάτες της. Η Στέλλα δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα είναι πάντα ζωντανή στις καρδιές και τις σκέψεις μας, ένας φάρος έμπνευσης και δύναμης. Είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπους ώστε η Δανάη και ο Ορφέας, μεγαλώνοντας, να αντιληφθούν ποια ήταν η μητέρα τους, τι αντιπροσώπευε και πόσα σπουδαία πράγματα κατάφερε στη σύντομη ζωή της.
Θα αναζητήσουμε τρόπους για να τιμήσουμε τη μνήμη της, εμπνέοντας νέες κοπέλες να ακολουθήσουν τα βήματά της. Να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα της μηχανικής, της προστασίας της φύσης, και της φροντίδας του περιβάλλοντος. Η Στέλλα ήταν ενεργός πολίτης, πίστευε στο μέλλον και στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Ήταν μια άξια κόρη της Κύπρου. Εμείς θα φροντίσουμε το όραμά της να συνεχίσει να ζει, να εμπνέει, να καθοδηγεί και να αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Στέλλα μου, νόμιζα ότι οι συναντήσεις μας θα ήταν πάντα για να γιορτάσουμε τα επόμενα σου βήματα, τις επιτυχίες σου, τις χαρές της ζωής σου. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι θα μιλούσα για σένα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθώντας να αποτυπώσω με λέξεις έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο που έφυγε τόσο απότομα, τόσο νωρίς, τόσο άδικα… Κι αν εμείς νιώθουμε έτσι, αδύναμοι να δεχτούμε την απώλειά σου, δεν μπορώ να διανοηθώ τον αβάσταχτο πόνο της μητέρας σου, του πατέρα σου, του αγαπημένου σου Ευθύμιου. Τη σιωπηλή κραυγή της καρδιάς τους. Αυτοί που σε αγάπησαν περισσότερο από όλους, αυτοί που σε είδαν να μεγαλώνεις, να ονειρεύεσαι, να χαμογελάς, σηκώνουν τώρα το πιο βαρύ φορτίο, την πιο επώδυνη πραγματικότητα.
Αγαπημένο μας κορίτσι, η υποδειγματική σου ανιδιοτέλεια, το απέραντο της μεγαλοψυχίας σου, η ειλικρινής σου ευγένεια, το καθαρό σου βλέμμα, η αυθόρμητη φιλοτιμία σου, η αγάπη σου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τα ακούραστα όνειρα σου, όλα σου... μια τεράστια ανοικτή αγκαλιά…
Η σκέψη όλων μας είναι κοντά στην οικογένειά σου. Και σήμερα, και κάθε μέρα που θα ακολουθήσει, η αγάπη και η στήριξή μας θα τους συνοδεύουν, γιατί η απώλειά σου είναι μια απώλεια που μας ενώνει όλους. Η αγάπη και το φως που σκόρπισες στη ζωή μας θα συνεχίσουν να λάμπουν μέσα από το ουράνιο φως που τώρα θα είναι πιο λαμπρό καθώς το αγκαλιάζεις με την παρουσία σου. Αγαπημένη μας, θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας, στον καθαρό αέρα που ανέπνεες, στη γη που φρόντισες. Σε αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για την παρουσία σου στη ζωή μας
Δέσπω Φάττα-Κάσινου
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος
Διεθνές Ερευνητικό Κέντρου Νερού Νηρέας
Πανεπιστήμιο Κύπρου