«Σαλαμίνιο»: Παρούσα κατάσταση και προοπτική στο Κυπριακό ζήτημα


Μ. Μενελάου: «Το ιδεατόν αποτέλεσμα για εμάς θα ήταν η επίσημη επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών» 

Η παρούσα κατάσταση του Κυπριακού ζητήματος, αλλά και οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλίων ήταν στο επίκεντρο της άκρως ενδιαφέρουσας διάλεξης που έδωσε ο διαπραγματευτής της Ε/Κ πλευράς για το Κυπριακό κ. Μενέλαος Μενελάου, στις 5 Δεκεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος του θεσμού του Ελεύθερου Σαλαμίνιου Πανεπιστημίου που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Στην ομιλία του ο κ. Μενελάου με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων εισβολής και κατοχής, ανέφερε πως είναι πρωτίστως μια υπόμνηση της ελάχιστής υποχρέωσης για απότιση φόρου τιμής και για επαναβεβαίωση του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης μας προς όσους έκαναν την υπέρτατη θυσία, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. «Η ιστορική μνήμη είναι φάρος και πυξίδα στην πορεία μας για την επίτευξη αυτού που θα πρέπει να αποτελεί την πεμπτουσία του αγώνα μας, μια λύση του Κυπριακού,  που θα διασφαλίζει ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, του οποίου τη μοίρα θα καθορίζουν οι νόμιμοι πολίτες του».  Στην πορεία των χρόνων, το Κυπριακό αντιμετωπίστηκε από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας ως ένα πρόβλημα για το οποίο η ανάγκη επίτευξης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπερφαλαγκιζόταν από άλλα υπερισχύοντα συμφέροντα, πιο συγκεκριμένα από τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Ανέφερε ότι μέσα από αυτό το πρίσμα, η δική μας προσδοκία για άσκηση πίεσης στην Τουρκία, ώστε αυτή να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, δεν ευοδώθηκε.

Ο κ. Μενελάου τόνισε πως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το πως θα εξελιχθούν εν τέλει τα πράγματα.  Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να έχουμε πάντα υπόψη μας την μεγάλη εικόνα, να τοποθετούμε και να ερμηνεύουμε τα πράγματα περιλαμβανομένης και της πολιτικής της Τουρκίας  μέσα στο ευρύτερο τοπικό περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο. «Έναν εύλογο ζήτημα έχει να κάνει και με το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με αλλαγές, μετατοπίσεις και αναπροσαρμογές στο περιφερειακό και διεθνές πεδίο και στην υπάρχουσα ισορροπία ισχύος, που εκ των πραγμάτων δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο και το Κυπριακό και την Κύπρο. Όπως γνωρίζουμε από την παγκόσμια ιστορία και από τη δική μας ιστορία, οι ιστορικοί κύκλοι φτάνουν κάποια στιγμή στην ολοκλήρωσή τους και δίνουν τη θέση τους σε μια επόμενη φάση,  σε ένα επόμενο στάδιο στο διεθνές σύστημα και στην παγκόσμια ανισορροπία.  Όταν αυτό συμβαίνει, η ιστορία, η ιστορική εξέλιξη δεν σταματά για να μας ρωτήσει αν είμαστε έτοιμοι.  Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο διάχυτης ρευστότητας, η οποία γίνεται εμφανής και επιδρά όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις,  αλλά και στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, στο εσωτερικό των κρατών».

Οι εν εξελίξει συγκρούσεις στη γειτονιά μας και αλλού υπογραμμίζουν εμφαντικά και με τραγικό τρόπο πως δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις και ότι τα ανεπίλυτα προβλήματα είναι πληγές που κακοφορμίζουν και οδηγούν σε νέα ακόμα πιο οδυνηρά δεινά, είπε ο Διαπραγματευτής, προσθέτοντας ότι αυτά και πολλά άλλα στοιχεία απαντούν και σε ένα άλλο καίριο θέμα που απασχολεί συχνά τον δημόσιο διάλογο. Ότι η Ομοσπονδία όχι μόνο δεν είναι εξ’ ορισμού διαχωριστική, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά διαχωριστικές παθογένειες που υπήρχαν ακόμα και στο ίδιο κράτος του 1960.

«Πενήντα χρόνια μετά, πιστεύω ότι έχει σημασία να θυμόμαστε ότι την ιστορία δεν αρκεί να την ξέρει η γενιά που έζησε τα γεγονότα. Για να συνεχίσει λοιπόν να υπάρχει αυτός ο τόπος, αυτή η πατρίδα,  πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, για να μην επιτρέψουμε την οριστική αποξένωση μας  από τους τόπους που φέρουν το αποτύπωμα μας για χιλιάδες χρόνια.  Να μην αφήσουμε να γίνουν οι τόποι αυτοί νέες χαμένες πατρίδες. Μια ελεύθερη, ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η οδός για να ξαναριζώσουμε, να ανθήσουμε και να ξαναδημιουργήσουμε στην πατρώα γη».

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό. Τον συντονισμό της διάλεξης και της συζήτησης που ακολούθησε με τους παρευρισκομένους ανέλαβε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, κα Δόξα Κωμοδρόμου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3