Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου με το Ισπανικό Ινστιτούτο IMDEA Materials


Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μετάλλων και ανάπτυξη υλικών για αεροδιαστημικές εφαρμογές

Ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) επισκέφθηκε πρόσφατα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υλικών IMDEA στη Μαδρίτη της Ισπανίας, για την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση στα πλαίσια του έργου AM2C3 Twinning. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου εργαστηρίου Προσθετικής Κατασκευαστικής (Additive Manufacturing - AM), αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο του έργου.

Ενίσχυση της περιφερειακής εξειδίκευσης

Το έργο AM2C3 στοχεύει να αναδείξει το ΠΚ σε περιφερειακό κόμβο στον τομέα της προσθετικής κατασκευής, μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή συνεργασία. Αξιοποιώντας την εμπειρία του IMDEA, το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις στην ανάπτυξη υλικών για αεροδιαστημικές εφαρμογές, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη πρόοδο, ενώ παράλληλα χτίζει ένα ισχυρό παγκόσμιο ερευνητικό δίκτυο.

Η Δρ. Κυράτση, επιστημονικά υπεύθυνη του AM2C3 στο ΠΚ, ευχαρίστησε την ομάδα του IMDEA για την καθοδήγηση που παρείχαν, αναφέροντας ότι η τεχνογνωσία και οι γνώσεις που μοιράστηκε το προσωπικό του IMDEA ήταν ανεκτίμητες. Το ΠΚ δεσμεύεται να αξιοποιήσει αυτή τη βάση για να καθιερωθεί ως ένας υπερσύγχρονος κόμβος στην προσθετική κατασκευή στην περιοχή.

Ο δρόμος προς την καινοτομία

Η συνεργασία με το IMDEA αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής του έργου AM2C3 για την ενίσχυση των ερευνητικών δυνατοτήτων του ΠΚ. Καθώς το ΠΚ προχωρά στη δημιουργία του εργαστηρίου AM στα νέα κτήρια της Πολυτεχνικής Σχολής, η εκπαίδευση που παρείχε το IMDEA συνεισφέρει στην αριστεία και τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Το έργο AM2C3 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντικατοπτρίζει τη σημασία των διεθνών συνεργασιών στην προώθηση της έρευνας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Μελλοντικές εκπαιδευτικές συνεδρίες με τους ευρωπαίους εταίρους SINTEF (Νορβηγία) και EMPA (Ελβετία), θα επεκτείνουν περαιτέρω την τεχνογνωσία του ΠΚ στην προσθετική κατασκευή και τις εφαρμογές της σε τομείς υψηλής αξίας, όπως ο αεροδιαστημικός τομέας.

Η Δρ. Pérez-Prado, επικεφαλής της Ομάδας Βιώσιμης Μεταλλουργίας (Sustainable Metallurgy) στο IMDEA, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας: «Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο ενισχύει το δίκτυο του IMDEA Materials στις προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής, αλλά επίσης ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες αποκέντρωσης της παραγωγής στον αεροδιαστημικό τομέα και την εξερεύνηση νέων σχεδιασμών υλικών. Η προσθετική κατασκευή έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μετασχηματιστική δύναμη στον αεροδιαστημικό κλάδο.»

Με τη σειρά του, ο Δρ. Ευαγγέλου, διαχειριστής έρευνας του έργου, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το IMDEA ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις πρόσφατες προσπάθειες της κυπριακής ερευνητικής κοινότητας για ανάπτυξη στον τομέα του διαστήματος. Η προσθετική κατασκευή (3D printing) επιτρέπει την ανάπτυξη εξειδικευμένων εξαρτημάτων υψηλής αξίας, χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων γραμμών παραγωγής, ανοίγοντας νέες προοπτικές για βιώσιμη κατασκευαστική βιομηχανία. Επιπλέον, τόνισε ότι το έργο AM2C3 συνάδει με τη Στρατηγική Διαστήματος της Κύπρου 2022-2027, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση της καινοτομίας και της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, το AM2C3 στοχεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη προηγμένων τεχνολογιών.

Υγεία και ασφάλεια στο επίκεντρο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε εκτενείς συνεδρίες για θέματα υγείας και ασφάλειας, υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του IMDEA. Οι ερευνητές του ΠΚ συναντήθηκαν με υπεύθυνους υγείας και ασφάλειας, τεχνικούς εργαστηρίων και διαχειριστές υποδομών, ώστε να αποκτήσουν σε βάθος γνώση για τα πρωτόκολλα και τις βέλτιστες πρακτικές που απαιτούνται σε εργαστήρια AM.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα του έργου ή επικοινωνήστε με την ομάδα του AM2C3 στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Κόνεως - Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής - Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Θεοδώρα Κυράτση και Δρ. Αγγελο Ευαγγέλου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4