Η δημιουργικότητα ως μορφή αριστείας στο Πανεπιστημιακό Σχολείο: Ένα αλλιώτικο κλείσιμο ενός project


ΤΩΝ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Ε., ΑΛΑΜΠΡΙΤΗ Λ. ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Σ.* 

ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ**

Μέρες γιορτών, εορτασμών και πολλαπλών δράσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία συνήθως ολοκληρώνεται με την τελευταία φάση της μεθόδου project παρουσιάζοντας το τι έχει επιτευχθεί και τι έχουν μάθει τα παιδιά.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της φωνής των παιδιών, της ενεργούς εμπλοκής τους, του εμπλουτισμού της δημιουργικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρουσιάζουμε ένα πρωτοποριακό τρόπο ολοκλήρωσης του project  της προδημοτικής του Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου».

Το project, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις εισηγήσεις των παιδιών είχε τίτλο «Ταξίδι πίσω στο χρόνο.» Μέσω αυτού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την προϊστορία και πιο συγκεκριμένα με τις εποχές, των Δεινοσαύρων, των Σπηλαίων,  της Αρχαίας Αιγύπτου και της Σύγχρονης Εποχής. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν δράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός του σχολείου, με στόχο την πολυδιάστατη μάθηση και τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης.

Στο πλαίσιο του project, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Πλανητάριο Κύπρου, όπου έμαθαν για την εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και το Πάρκο των Καμήλων, συλλέγοντας πληροφορίες για τις καμήλες, συνδέοντας τη δράση αυτή με την Αρχαία Αίγυπτο. Επιπλέον, υποδέχθηκαν στο σχολείο έναν παλαιοντολόγο, ο οποίος, μέσω απολιθωμάτων και αφηγήσεων, μύησε τα παιδιά στον κόσμο της προϊστορίας, ενώ συνεργάστηκαν και με μια χημικό, που τους έδειξε πώς «εκρήγνυται» ένα ηφαίστειο μέσα από πειράματα. Παράλληλα, η καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίστηκε με τη δημιουργία ποικίλων κέντρων μάθησης, όπως ενδεικτικά, τη «Σπηλιά», το «Γραφείο Παλαιοντολόγου», τις «Ανασκαφές» και το «Μουσείο». Τα κέντρα αυτά λειτούργησαν ως χώροι παιχνιδιού και εξερεύνησης, συνδέοντας τη μάθηση με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Το τελευταίο στάδιο του project αποτέλεσε την κορύφωση. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή ενός «trailer» - πρόσκληση, όπου διατύπωσαν τα αρχικά τους ερωτήματα, ενός «ντοκιμαντέρ», στο οποίο παρουσίασαν πληροφορίες για κάθε εποχή, και μιας «εγκυκλοπαίδειας», με υλικό που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά από τη διάρκεια δομημένων δραστηριοτήτων του project.

Η μέρα της κορύφωσης, περιλάμβανε την «πώληση» εισιτηρίων, που σχεδίασαν τα παιδιά, και την προβολή του ντοκιμαντέρ στους γονείς και τα παιδιά. Το ντοκιμαντέρ συνδύασε στιγμές από το παιχνίδι των παιδιών στα κέντρα μάθησης, σκηνές από τις επισκέψεις τους, καθώς και αποσπάσματα από δομημένες δραστηριότητες. Με το τέλος της προβολής, οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την εγκυκλοπαίδεια, μια συλλογική προσπάθεια των παιδιών που αποτύπωνε τις γνώσεις και τη φαντασία τους.

 Οι διάφορες δραστηριότητες του project και του κλεισίματος αφορούσαν τα στρατηγικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας ενός project. Πιο συγκεκριμένα  εστίαζαν στη δημιουργικότητα, η οποία συνδυάστηκε με την οργανωμένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και στη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.

Μοιραζόμαστε, περιληπτικά, αυτή την πρωτότυπη δράση για να εμπνεύσουμε ένα νέο είδος γιορτών με δημιουργικές πινελιές για όλη την κοινότητα, παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

*Πανεπιστημιακό Σχολείο

**Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











399