«Αναζητώντας τον ουσιαστικό χρόνο. Σύνδεση γονέων και παιδιών»


Σκέψεις και προβληματισμοί από το κοινό στη διάλεξη στο Ελεύθερο Ταμάσιο Πανεπιστήμιο 

Πρακτικές εφαρμογές για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών συζητήθηκαν στη διάλεξη που δόθηκε από την Εκπαιδευτικό, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτικών και Λειτουργό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κα Νάσια Χαραλάμπους, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Ελεύθερου Ταμάσιου Πανεπιστημίου στο Επισκοπειό, στις 17 Δεκεμβρίου 2024. Στόχος της εν λόγω διάλεξης ήταν να αναδείξει τη σημασία του ποιοτικού χρόνου στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών, παρέχοντας ταυτόχρονα στους γονείς πρακτικές προτάσεις για την ενσωμάτωσή του στην καθημερινότητά τους.

Η οικογένεια αποτελεί αναμφίβολα πρωταρχικό παράγοντα στην ανάπτυξη του ατόμου. Είναι το μικρό κοινωνικό κύτταρο μέσα στο οποίο το άτομο κινείται και από όπου θα αποκτήσει την ταυτότητα του. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το οικογενειακό περιβάλλον συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα αλλά και της συμπεριφοράς των παιδιών. Τα πιο ουσιώδη πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, οι γονείς με τις στάσεις, τις αξίες και τις προσδοκίες τους αλλά και με τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους κατορθώνουν να επηρεάζουν σοβαρά τη σχολική επίδοση και την αυτεπίγνωση των παιδιών τους. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα ή μοντέλα, ως φορείς κοινωνικοποίησης και ως συνεργοί στο δόγμα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας (self fulfillment prophecy). Με το πέρασμα των χρόνων οι υποχρεώσεις όλων αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος να μειώνεται (πολλές φορές σημαντικά) και κατ’ επέκταση να μειώνεται και ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αυτός ο χρόνος να είναι όσο πιο εποικοδομητικός γίνεται, με στόχο τη δημιουργία μιας γερής και υγιούς σχέσης, γεμάτης αγάπη και όμορφες, νοσταλγικές στιγμές. Ο χρόνος που θα περάσει ο γονιός με το παιδί του δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή/και τη βελτίωση της σχέσης τους, αλλά θα συμβάλει και στο χτίσιμο της προσωπικότητας του παιδιού και στη γλωσσική του ανάπτυξη.

Την διάλεξη που μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube https://bit.ly/3EgzrBq συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Ακούστηκαν σκέψεις και προβληματισμοί από το κοινό. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα, μεταξύ άλλων, όπως αν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ποια ποσότητα "ποιοτικού χρόνου" θεωρείται επαρκής, πώς επηρεάζουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες την ικανότητα των γονέων να παρέχουν ποιοτικό χρόνο και πώς μπορούν τα σχολεία να υποστηρίξουν την καλλιέργεια ποιοτικού χρόνου μεταξύ γονιών και παιδιών; Η διάλεξη αποτέλεσε μία πολύτιμη ευκαιρία για γονείς και εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας και να αντλήσουν πρακτικές ιδέες για την ενίσχυση της σχέσης τους με τα παιδιά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











66