«Ομορφίτα 1963 και η διμοιρία του Γεώργιου Ολύμπιου»


Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Λάρνακα

Πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη δόθηκε από τον Διδάκτωρα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Άγγελο Χρυσοστόμου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Λάρνακα, στις 10 Δεκεμβρίου 2024 με τίτλο «Ομορφίτα 1963 και η διμοιρία του Γεώργιου Ολύμπιου», ένα θέμα που αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της κυπριακής ιστορίας, αναδεικνύοντας κρίσιμα γεγονότα της περιόδου.

Η διάλεξη εστίασε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Ομορφίτας το 1963, φωτίζοντας τη δράση της «διμοιρίας» που τέθηκε υπό την ηγεσία του Ανθυπολοχαγού του Κυπριακού Στρατού, Γεώργιου Ολύμπιου. Ο ομιλητής παρουσίασε, πώς ο Γεώργιος Ολύμπιος, ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του τότε Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, ανέλαβε να προστατεύσει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της Ομορφίτας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης εθνοτικής έντασης.

Ο εισηγητής καταπιάστηκε με τη σύνθεση, την οργάνωση και τη δράση της διμοιρίας, καθώς και με τον κρίσιμο ρόλο της κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «αντεπίθεση» που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Δεκεμβρίου από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις – στις οποίες συμμετείχαν η διμοιρία του Κυπριακού Στρατού, αστυνομικές δυνάμεις, ομάδες της Ε.Ο.Κ. και άλλες ένοπλες μονάδες – και οδήγησε στον απεγκλωβισμό των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής, αλλά και της ίδιας της διμοιρίας. Ο Δρ Χρυσοστόμου δεν περιορίστηκε στην αφήγηση των γεγονότων, αλλά επιχείρησε να καταρρίψει μύθους και να αποσαφηνίσει τις πολιτικές και ιστορικές διαστάσεις της περιόδου. Όπως τόνισε, τα γεγονότα αυτά αποτελούν «μικροϊστορία» της περιόδου 1963-1964, ενώ αναδεικνύουν τις συνθήκες που οδήγησαν στη διαιώνιση της διχοτόμησης στην Κύπρο. Οι συνέπειες των γεγονότων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλωσιών δεκάδων Τουρκοκυπρίων, των απωλειών και στις δύο κοινότητες και των πράξεων βίας που καταγράφηκαν, αποτυπώνουν το δραματικό πλαίσιο της συγκεκριμένης περιόδου, η οποία παραμένει ένα «τραύμα» τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η εκδήλωση που συντόνισε ο Διδάκτορας Μεταβυζαντινής Γραμματείας, κ. Παναγιώτης Προϊκάκης και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ατόμων, μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του καναλιού του ΡΙΚ στο YouTube, δίνοντας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η διάλεξη παραμένει διαθέσιμη για παρακολούθηση στον σύνδεσμο https://bit.ly/3EgzrBq. Ομιλίες τέτοιου είδους είναι χρήσιμες, καθώς προσφέρουν επιστημονική τεκμηρίωση και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο αντικειμενικής και ολοκληρωμένης ιστορικής μνήμης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











307