Ο Καθηγητής Νίκος Βαφέας συμπεριλαμβάνεται για πέντε συνεχόμενα έτη (2020-2024) στους κορυφαίους 2% καθηγητές σε όλους τους κλάδους, και στους κορυφαίους 1% καθηγητές Λογιστικής ανά το παγκόσμιο.
Με μεγάλη θλίψη το Πανεπιτήμιο Κύπρου αποχαιρετά τον αγαπητό συνάδελφο Καθηγητή Νίκο Βαφέα ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου.
."Ο Καθηγητής Νίκος Βαφέας ήταν ένας σεμνός, έντιμος, σπάνιος, εξαιρετικός συνάδελφος και ένας υπέροχος χαρακτήρας. Άνθρωπος αυτοδημιούργητος, πιστός σε αρχές και υψηλά επίπεδα ποιότητας, μετρημένος, αυτοπειθαρχημένος, πρωτοποριακός στην έρευνα, διορατικός, υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διακρίθηκε πολλές φορές για την ερευνητική του αριστεία, αφού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Stanford ανελλιπώς από το 2020. Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Νίκος Βαφέας συμπεριλαμβάνεται για πέντε συνεχόμενα έτη (2020-2024) στους κορυφαίους 2% καθηγητές σε όλους τους κλάδους, και στους κορυφαίους 1% καθηγητές Λογιστικής ανά το παγκόσμιο.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, ο Καθηγητής Νίκος Βαφέας έκανε αξιοζήλευτες συνεισφορές στους τομείς της λογιστικής, χρηματοοικονομικής και της διοίκησης επιχειρήσεων. Έγραψε πάνω από 40 ακαδημαϊκά άρθρα, με πολλαπλές δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά, όπως το Journal of Financial Economics, το Journal of Accounting Research, το Contemporary Accounting Research, το Academy of Management Journal, και το Strategic Management Journal. Το έργο του έχει αναγνωριστεί ανά το παγκόσμιο συγκεντρώνοντας 13 χιλιάδες ετεροαναφορές. Διεθνή επιστημονικά περιοδικά είχαν επίσης αναγνωρίσει τη συνεισφορά του, ζητώντας του να υπηρετήσει σε διάφορες συντακτικές θέσεις. Ήταν συν-εκδότης του InternationalJournalofAccounting και μέλος της συντακτικής ομάδας τεσσάρων άλλων ακαδημαϊκών περιοδικών.
Απέκτησε όλα του τα πτυχία από πολύ αξιόλογα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα απέκτησε πτυχίο στη Λογιστική με διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα το 1989, μεταπτυχιακό ΜΒΑ το 1990 από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Λογιστική από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας το 1994.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν κυρίως στη διακυβέρνηση των επιχειρήσεων, με έμφαση σε τομείς όπως τα εταιρικά συμβούλια, τις αποδοχές ηγετικών στελεχών, τις αλλαγές/διαδοχές ηγετικών στελεχών, και την περιβαλλοντική απόδοση των εταιρειών.
Ο Καθηγητής Νίκος Βαφέας υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για 30 χρόνια ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έχουν παρακολουθήσει τις διαλέξεις του και στις αξιολογήσεις τους μιλούσαν με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον σπάνιο πανεπιστημιακό δάσκαλο.
Πέραν από το ερευνητικό και διδακτικό του έργο, ο Καθηγητής Βαφέας συνέβαλε ουσιαστικά στο ευρύτερο εκπαιδευτικό τοπίο της Κύπρου. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΥΣΑΤΣ), διετέλεσε Διευθυντής του προγράμματος MBA του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος διαφόρων σωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το εκτενές έργο του Καθηγητή Νίκου Βαφέα και η αφοσίωσή του στην ερευνητική αριστεία και εκπαίδευση έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τομέα του. Η πρόωρη απώλειά του αφήνει φτωχότερη την κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μας έφυγε νωρίς.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 3:00 μ.μ. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 2:30 μ.μ.
Αιωνία του η μνήμη."
MARIOS MICHAEL:
Dec 29, 2024 at 12:35 PM
Καλό παράδεισο ξαδελφε. Το έργο σου θα μείνει αξέχαστο όπως θα μείνεις κι εσύ στις καρδιές μας.
ΙΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ:
Dec 29, 2024 at 10:28 PM
Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΜΕΡΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
Marios Patsalides:
Dec 30, 2024 at 06:26 PM
Σε γνώρισα φορώντας κι οι δύο την χακι στολή μας. Σε εκπαίδευσα (ως ''παλιός΄΄ που ήμουν) για να γίνεις ενας ικανότατος ασυρματιστής των Διαβιβάσεων στην ΒΆΣΔ με έδρα τότε στην Λακατάμια. Έκτοτε δεν σε είδα ξανά φίλε μου και άκουγα πάντα τα επιτευγματα σου ως συνάδελφος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που ήσουν εσύ κι εγώ στην Μ.Ε. Είμαι περήφανος για το έργο σου που μόλις διάβασα πιο πάνω αλλά πιό πολύ για τον αγνό σου χαραχτήρα. Καλό σου ταξίδι φίλε .....
Ειρήνη Κανάρη:
Dec 31, 2024 at 10:16 PM
Καλό παράδεισο,κύριε καθηγητά.Ήσουν για μας ένα πολύ αγαπημένο και ξεχωριστό πρόσωπο.