ΤΗΣ ΝΑΣΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
Aγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,
Η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν πάρα πολύ. Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου ζητήσω μόνο ένα δώρο για φέτος. Χρόνο. Θέλω η μαμά και ο μπαμπάς να μην έχουν τόσες πολλές δουλειές. Θέλω να μου χαρίζουν ΧΡΟΝΟ. Να παίζουμε, να μιλάμε, να γελάμε, να ταξιδεύουμε, να τρώμε μαζί, να κάνουμε τρέλες. Φέτος το μόνο δώρο που σου ζητώ είναι ο χρόνος.
Σε μια εποχή που οι άνθρωποι εργάζονται για ώρες το άγχος και οι υποχρεώσεις γεμίζουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας ο χρόνος είναι μάλλον ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο γίνεται.Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «Πόσο χρόνο πρέπει να περνάω με το παιδί μου;» είναι «Όσο περισσότερο μπορείς».
Ποιοτικός χρόνος
Τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι χρόνος υψίστης σημασίας για την μάθηση και την ανάπτυξη του. Ωστόσο, αυτές οι δυνατότητες μπορούν να χαθούν εάν οι γονείς συνδέονται με χαλαρούς δεσμούς με τα παιδιά ή εάν οι εμπειρίες παιγνιδιού και γνώσης προσφερθούν μέσα σε ένα «στενό» πλαίσιο δράσης ακατάλληλο για την εξέλιξή τους. Η ποιότητα του χρόνου που αφιερώνει ο γονέας στο παιδί από το πρώτο κιόλας λεπτό της ζωής του έχει τεράστια σημασία στην οικοδόμηση μιας υγιούς προσωπικότητας. Δημιουργικός και ποιοτικός, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο οι γονείς επικοινωνούν με όλες τους τις αισθήσεις με τα παιδιά τους, μοιράζονται εμπειρίες, συνυπάρχουν κάνοντας δραστηριότητες από κοινού, ενώ παράλληλα τους δημιουργούν πολλές ευκαιρίες μάθησης. Ευκαιρίες για να προβληματιστούν, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ανακαλύψουν, να κατανοήσουν, να βιώσουν! Αυτός ο χρόνος αποτελεί πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και ταυτόχρονα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της ανάπτυξής τους σε όλους τους τομείς: γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.
Σημαντικότητα του ποιοτικού χρόνου
Τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία που έχει η οικογένεια και τις ανθρώπινες αξίες μέσα από το χρόνο που περνούν με τους γονείς τους. Μαθαίνουν για την αγάπη και την φροντίδα, για το γάμο και τις σχέσεις, να μοιράζονται, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να σέβονται και να εκτιμούν. Μαθαίνουν την εμπιστοσύνη, να συζητούν και να επιλύουν προβλήματα. Ο κοινός χρόνος με τους γονείς εξασφαλίζει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν θετική αυτοεκτίμηση μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας. Όταν η οικογένεια περνάει χρόνο μαζί γίνεται ισχυρότερη και παραμένει ενωμένη τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα!
Πρακτικές εφαρμογές
Η απλότητα είναι το κλειδί. Οι στιγμές που μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά πολύπλοκες ή εξαιρετικές. Απλές δραστηριότητες όπως: το παιχνίδι στο πάρκο, οι κοινές βόλτες, η ανάγνωση παραμυθιών πριν τον ύπνο και οι καθημερινές συζητήσεις μπορούν να δημιουργήσουν στιγμές συνδεσιμότητας και ισχυρού συναισθηματικού δεσμού που θα μείνουν αξέχαστες. Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας. Οι γονείς χρειάζεται να αφουγκράζονται με προσοχή τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς και με βάση την ηλικία τους τα παιδιά τους. Ο χρόνος ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο όταν τα παιδιά πραγματοποιούν εξωσχολικές τους δραστηριότητες είναι πολύτιμος.
Ο Robert Brault είχε πει: «Να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα γιατί μια μέρα μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να συνειδητοποιήσεις ότι ήταν τα μεγάλα πράγματα». Η φυσική παρουσία ενός γονιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα υποκατάστατο. Ούτε τα δώρα, ούτε τα παιχνίδια, ούτε τα λεφτά.. Ούτε οι καλύτεροι δάσκαλοι, ούτε τα πιο ωραία ταξίδια. Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς ως φυσική παρουσία, το λόγο τους, το σώμα τους, τη μορφή τους.
Καλές γιορτές με υγεία και χαρά σε όλους!
*Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτικών, Λειτουργός Πανεπιστημίου Κύπρου