ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*
Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων, όπως πιλοτικά προτείνεται από το κράτος, αφορά στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Κανένας δεν αμφισβητεί τη σημαντικότητα αυτής της συμφιλίωσης και το ρόλο του κάθε κράτους να την υποστηρίξει αφού αποτελεί και ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα.
ΟΜΩΣ το να παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα κέντρα φροντίδας και εκπαίδευσης (ΚΕΦΕ) μέχρι τις 19.30 δεν είναι η λύση για να πετύχουμε την ισορροπία εργασίας και οικογένειας.
Να υπενθυμίσω ότι η Παιδαγωγική που διέπει τα ΚΕΦΕ και τα νηπιαγωγεία στηρίζεται σε συγκεκριμένες επιστημονικές αρχές, οι οποίες βασίζονται σε έρευνες και εκπαιδευτικές θεωρίες.
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Τα παιδιά δεν «σταθμεύονται», φοιτούν σε ΚΕΦΕ και σε νηπιαγωγεία λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα που μετατρέπεται σε παιδαγωγικές εμπειρίες, και εκπαίδευση, η οποία είναι πολύ καλά σχεδιασμένη από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Τα παιδιά στα ΚΕΦΕ και τα νηπιαγωγεία φοιτούν για να αποκτήσουν αναπτυξιακές και μαθησιακές εμπειρίες, και να αναπτυχθούν ολόπλευρα (δεξιότητες, στάσεις και γνώσεις) σ ’ένα παιδαγωγικά κατάλληλο οργανωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η καταλληλόλητα της εμπειρίας στηρίζεται τόσο στο χρόνο που βρίσκονται τα παιδιά στο συγκεκριμένο χώρο, όσο και στην ποιότητα των εμπειριών που τους προσφέρεται.
Ένα άλλο στοιχείο της Παιδαγωγικής αφορά τον ποιοτικό χρόνο που πρέπει να περνούν τα παιδιά με τους γονείς τους για τη ψυχική, συναισθηματική τους υγεία, και για την προσωπική τους συνειδητοποίηση. Οι ποιοτικές σχέσεις και η ουσιαστική αλληλεπίδραση των γονιών και των παιδιών έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.
Διερωτώμαι,
Το κράτος, ο κάθε οργανισμός, και εταιρεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα εργασιακά τους καθήκοντα και να τα ισορροπούν με την προσωπική τους ζωή.
ΒΡΕΦΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Οι βρεφοπαιδαγωγοί και οι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε αυτά τα εκπαιδευτικά σύνολα έχουν, τουλάχιστον, τετραετές πτυχίο στην παιδαγωγική/εκπαίδευση. Πέρα από το παιδαγωγικό τους έργο, αδιαμφισβήτητα ανταποκρίνονται στην ισορροπία εργασίας και οικογένειας. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες (μισθοδοσία και ωράριο) αυτών των ατόμων, που στη πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, για να πετύχουν και αυτές την ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής.
Διερωτώμαι,
Οι πολιτικές είναι σημαντικές για την κοινωνική πρόνοια όλων των πολιτών! Αλλά τέτοιες εξαγγελίες, όπως η επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγείων, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων που θα έχουν άμεσο και μελλοντικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
* Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου