Στρες, Ψυχοσυναισθηματικές Δεξιότητες και Υγεία στο επίκεντρο της διάλεξης στο Σαλαμίνιο


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, η 3η διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Η διάλεξη απαρτιζόταν από δύο ομιλίες. H πρώτη ομιλία, με θέμα «Στρες και υγεία νευρικού συστήματος», παρουσιάστηκε από τη Δρα Μαρία Τσιάρλη, Διδάκτορα στην Αναπτυξιακή Νευροβιολογία, Πρόεδρο της Επιτροπής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Η δεύτερη ομιλία παραχωρήθηκε από τη Δρα Γεωργία Παναγιώτου, Καθηγήτρια και Κοσμήτορα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητες ζωής και ο ρόλος τους στην ευημερία και υγεία».

Στην ομιλία της, η Δρ Τσιάρλη ανέλυσε τον ορισμό του στρες και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το νευρικό σύστημα δραστηριοποιεί την αντίδραση στο στρες (stress response). Τόνισε ότι λόγω της ριζικής αλλαγής στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, με κύριο παράγοντα την επικράτηση των έξυπνων κινητών και τη χρήση οθονών από τα πρώτα χρόνια ζωής, ο ανθρώπινος εγκέφαλος στρεσάρεται λόγω υπερφόρτωσης από τον συνεχή καταιγισμό ερεθισμάτων (οπτικών, ακουστικών κ.λπ.) και συναισθημάτων που τα συνοδεύουν. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ειδικά στην παιδική ηλικία, με παραδείγματα όπως ο παιδικός εθισμός στην οθόνη, η υπερκινητικότητα, η κατάθλιψη κ.ά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Δρ Τσιάρλη τόνισε ότι είναι δυνατόν -μέσω αξιοποίησης της εγγενούς ικανότητας του νευρικού μας συστήματος να αλλάζει και να προσαρμόζεται (νευροπλαστικότητα)- να καταπολεμήσουμε τις διάφορες επιβλαβείς επιδράσεις του στρες και να το μετατρέψουμε σε κινητήριο δύναμη, ωφέλιμη για τη ζωή μας. Απλά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης έξυπνων συσκευών (ειδικά από παιδιά), τη γυμναστική/σωματική κίνηση και, γενικά, την επιλογή προκλήσεων στην καθημερινότητά μας αντί της άνεσης, αναγκάζοντας έτσι τον εγκέφαλό μας να γίνεται πιο προσαρμοστικός στις δυσκολίες και λιγότερο ευαίσθητος στις διάφορες καταστάσεις που μας προκαλούν στρες.

Η Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου παρουσίασε πρακτικά παραδείγματα για το πώς η εκμάθηση κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων, όπως η αυτοδιαχείριση συμπεριφοράς και συναισθημάτων, η διαπροσωπική επικοινωνία, η κριτική σκέψη και η ικανότητα λήψης αποφάσεων, συμβάλλει θετικά στην ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και στη συνολική ευημερία των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα της ομάδας της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την πρόληψη μέσω της εκμάθησης αυτών των δεξιοτήτων.

Τις ομιλίες διαδέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, το οποίο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Η βιντεοσκόπηση της διάλεξης είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouTube του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Τις ομιλίες συντόνισε ο Δρ Πάνος Ζάνος, Επίκουρος Καθηγητής Νευροφαρμακολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











519