Μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών περοβσκίτη με καινοτόμες οικολογικές μεθόδους
Μια νέα συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Γερμανίας, Ελβετίας και Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση του νέου έργου με ακρωνύμιο “CIRCULAR-PV” και τίτλο «Towards long-lived and recyclable perovskite photovoltaics». Το έργο θα συντονίζεται από το DegradationLab, μία στρατηγική μονάδα υποδομής του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας, που είναι μέρος της Ερευνητικής Μονάδας ΦΩΣ, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το έργο “CIRCULAR-PV” εξασφάλισε χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή σύμπραξη Clean Energy Transition, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινής πρόσκλησης που ανακοίνωσε, κάτω από την θεματική περιοχή Τεχνολογίες Ισχύος. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στα €2.086.628,06 ενώ η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται σε €445.660. Στο έργο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς διεθνούς φήμης, συγκεκριμένα το University of Freiburg, τον οργανισμό Forschungszentrum Jülich και τις εταιρείες Solaronix and Dyenamo AB.
Το έργο επικεντρώνεται σε ηλιακά φωτοβολταϊκά με βάση περοβσκίτη, ιδιαίτερα περοβσκίτες μετάλλων αλογονιδίων, που είναι ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων υλικών που έχουν δείξει δυνατότητες για υψηλή απόδοση και χαμηλό κόστος παραγωγής. Οι βασικές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της κατάλληλης στρατηγικής κυκλικότητας (circularity), η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πλαισίων περοβσκίτη, τη γήρανση και την ανακύκλωση τους. Επιπλέον, θα διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα για επανακατασκευή πλαισίων περοβσκίτη φιλικών προς το περιβάλλον παρόμοιας απόδοσης με τα καινούργια τέτοια πλαίσια με χρήση ανακυκλωμένου υλικού με διαφορετικούς βαθμούς και είδη υποβάθμισης.
Σε αυτό το έργο:
Το «CIRCULAR-PV» αναμένεται να οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση της χρήσης κρίσιμων πρώτων υλών και σε νέες προσεγγίσεις κυκλικότητας, στην επίδειξη της δυνατότητας αύξησης του μεγέθους (upscaling) των πλαισίων των περοβσκιτών με χρήση βιώσιμων πράσινων προσεγγίσεων, σε καινοτόμα σχέδια κυκλικότητας και προβιομηχανικών διεργασιών, καθώς και στην επίδειξη της σταθερότητας της οικολογικής τεχνολογίας σε διαφορετικούς κλιματικές συνθήκες (σε Γερμανία και Κύπρο).
Το έργο «CIRCULAR-PV” ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2025 και η διάρκεια του θα είναι 36 μήνες. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 20 και 24 Ιανουαρίου 2025.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συντονίστρια του έργου Δρ Μαρία Χατζηπαναγή (τηλ. +357 22892287, email: hadjipanayi.maria@ucy.ac.cy) ή με τον Καθηγητή Γιώργο Η. Γεωργίου (τηλ.: +357 22892272, email: geg@ucy.ac.cy).
Το έργο «CIRCULAR-PV” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη «Clean Energy Transition» (CETP). Τα ερευνητικά έργα του CETP συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αριθμός συμφωνίας 101069750). Το έργο επίσης υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (EP/CETP/0923/0009).